You are here

Κ. Μαυρίδης: Μοναδική οδός τα δικαστήρια...

18/06/2004 09:16
Η δικαιοσύνη. Αυτή είναι η μοναδική οδός δικαίωσης και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, για όσους εξαπατήθηκαν κατά τη χρηματιστηριακή «φούσκα» το 1999 – 2000 και οι οποίοι δεν μπορούν να αναμένουν τίποτα πλέον από την Πολιτεία. «Τελικά μόνο η δικαστική οδός φαίνεται να είναι η τελική επιλογή για τους επενδυτές», επισημαίνει ο Δρ. Κώστας Μαυρίδης, προσθέτοντας πως αυτή η επιλογή «θα ξεκαθαρίσει κάποια σημαντικά προβλήματα», αναφερόμενος βεβαίως, σε μια περίοδο που παραμένει μέχρι σήμερα «σκοτεινή» όπου σύμφωνα με την ορολογία πολλών τότε αξιωματούχων «έγινε καταδολίευση του επενδυτικού κοινού», αλλά μέχρι σήμερα ούτε και ένας δεν προσήχθη ενώπιον της δικαιοσύνης για να λογοδοτήσει.

Τοποθετήσεις που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, δεδομένου ότι ο Δρ. Μαυρίδης υπήρξε εκ των εμπειρογνωμόνων στους οποίους η Bουλή ανέθεσε το δύσκολο έργο της διερεύνησης των γεγονότων και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να ριχθεί φως σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη ζωή του τόπου.

Οι δηλώσεις του Δρ. Μαυρίδη στη StockWatch, έγιναν με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα του επενδυτικού κοινού, μέσα από σεμινάρια που διοργανώνει σε όλες τις πόλεις η εταιρεία Symmetry Consultants Ltd. Στις συναντήσεις που θα είναι ανοικτές για το κοινό, θα συζητηθούν θέματα ευθυνών, νομιμότητας και δικαιωμάτων, οι προοπτικές με βάση το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο και οι επιλογές των επενδυτών στην παρούσα φάση. Μεταξύ άλλων, η ενημέρωση θα περιλαμβάνει: Επενδυτικά δάνεια, margin accounts και άλλης μορφής χρηματοδοτήσεις, Ασφαλιστικά επενδυτικά σχέδια, Ενημερωτικά Δελτία, Επιστροφή χρημάτων, Φορολογία χρηματιστηριακών κερδών.

Εξάντλησαν τις δυνατότητες τους... Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία

«Αφενός, η νομοθετική εξουσία δεν αποτελεί διωκτική αρχή κι αφετέρου η Εκτελεστική εξουσία, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις» τονίζει με νόημα ο Δρ. Μαυρίδης, «είναι αντιληπτό ότι δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για παρέμβαση. Το πιθανότερο» σημειώνει, «είναι ότι κάπου εδώ μάλλον εξαντλούνται οι όποιες δυνατότητες».

Ερωτηθείς για τα αναμενόμενα πορίσματα της Διερευνητικής Επιτροπής, είπε πως αναμένει ότι αν υπάρξει πλήρης αποκάλυψη των στοιχείων των ερευνών, αυτό θα διευκολύνει τους επενδυτές στη μοναδική επιλογή που τους απέμεινε: «Θα βοηθήσει τους επενδυτές στις νομικές διεκδικήσεις τους» υπογραμμίζει, ωστόσο, πως και σε αυτό το επίπεδο «παρατηρείται ένα κενό πληροφόρησης του κοινού».

Κληθείς να αξιολογήσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για το ΧΑΚ και τις προοπτικές του, ο Δρ. Μαυρίδης αφού είπε πως η ορθότητα του σχεδιασμού θα διαφανεί μελλοντικά στην πράξη, έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου και του ΔΣ. «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται και εκτιμά την θέληση για ποιοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό» ανέφερε, διευκρινίζοντας όμως ότι κάποιες εκκρεμότητες (π.χ. έρευνες, φορολογία κ.ά.) που είναι πέραν από τις αρμοδιότητες του σημερινού ΔΣ του ΧΑΚ, «θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά το όλο περιβάλλον».

«Για τον απλό επενδυτή, η ουσία είναι το κέρδος ή η ζημιά από την επένδυση. Ενόσω οι προοπτικές και τα οικονομικά των πλείστων εταιρειών παραμένουν στο πλην, το Χρηματιστήριο αναπόφευκτα θα παραπαίει. Αυτή η ουσία πολύ δύσκολα αλλάζει», σημείωσε ο Κώστας Μαυρίδης.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να αλλάξει το περιβάλλον της χρηματιστηριακής αγοράς, καταγράφει μεταξύ άλλων, τη σχέση ανάμεσα στη διοίκηση μιας εταιρείας και τους μετόχους, σχέση που την θεωρεί «καθοριστική» στην απόδοση της μετοχής. Αν η διοίκηση αξιολογείται από τους μετόχους με κριτήριο την απόδοση της μετοχής, τονίζει, τα πράγματα θα άλλαζαν για όλους. «Η δυνατότητα αλλαγής της διοίκησης από τη βάση των μετόχων θα λειτουργούσε καταλυτικά και επομένως πολλές διοικήσεις θα άλλαζαν την συμπεριφορά τους και τις προτεραιότητές τους για να μην τις αλλάξουν οι μέτοχοι» υποστηρίζει και διερωτάται: «Με τόσους δυσαρεστημένους μετόχους και όσα συνέβησαν, πόσες εταιρείες έχουν αλλάξει διοικήσεις; Εάν δυσκολευόμαστε να βρούμε εταιρείες, σημαίνει ότι το όλο σύστημα διαχείρισης - ή αν θέλετε, το όλο πλαίσιο κινήτρων- πάσχει» κατέληξε ο Δρ. Μαυρίδης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα σεμινάρια ενημέρωσης των επενδυτών, ξεκινούν από την Λάρνακα την ερχόμενη Δευτέρα και ολοκληρώνονται στη Λευκωσία στις 24 Ιουνίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και για πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 22 662032.


Του Κυριάκου Κυριακίδη