You are here

Μέσα Νοεμβρίου η δεύτερη έρευνα της Βουλής για το ΧΑΚ

16/10/2002 18:02
Περί τα μέσα Νοεμβρίου ξεκινά η δεύτερη φάση των ερευνών της βουλής για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου με πρώτο θέμα εξέτασης τα Ενημερωτικά Δελτία των εταιρειών που εισήχθησαν στο ΧΑΚ την διετία 1999-2002.

Μιλώντας ύστερα από τη λήξη κοινής συνεδρίας των επιτροπών ελέγχου και οικονομικών της βουλής ο συμπρόεδρος των επιτροπών Μάρκος Κυπριανού διευκρίνισε ότι σήμερα αποφασίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί: Σύμφωνα με την διαδικασία δεν θα εξετάζονται ξεχωριστά κάθε υπό διερεύνηση εταιρεία αλλά η έρευνα θα προχωρεί κατά θεματικά κεφάλαια μέσα στα πλαίσια των οποίων θα διερευνάται και το ενδεχόμενο τυχόν παρατυπιών από συγκεκριμένες εταιρείες.

«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στις εταιρείες εκείνες οι οποίες θα κληθούν για το ενδεχόμενο παρατυπιών στα Ενημερωτικά τους Δελτία» πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού διευκρινίζοντας ότι αυτό θα αποφασισθεί αφού αξιολογηθούν διάφορα στοιχεία και έγγραφα τα οποία θα συγκεντρωθούν από διάφορους λειτουργούς και εμπλεκόμενους φορείς στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο κύριος Κυπριανού πρόσθεσε ότι κατά την εξέταση των Ενημερωτικών Δελτίων θα εξετασθούν λεπτομερώς και επιστημονικά από ειδικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αναμένεται να προσληφθούν αρχές Νοεμβρίου, όλες οι παράμετροι και προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στα Ε.Δ. μεταξύ των οποίων και η εκτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της κάθε εταιρείας, με τον εντοπισμό των όποιων ευθυνών υπάρχουν.

Ο Μάρκος Κυπριανού πρόσθεσε ότι το πόρισμα της υποεπιτροπής της επιτροπής ελέγχου που εξέτασε το κεφάλαιο της εξαγωγής συναλλάγματος στην Κεντρική Τράπεζα θα είναι έτοιμο στα μέσα Νοεμβρίου. Σημείωσε πάντως, ότι τα πρωτότυπα των φακέλων που αφορούσαν την εταιρεία «Global Consolidator Ltd» ήσαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο στη νομική υπηρεσία και για λόγους δεοντολογίας και αποφυγής σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, θεωρήθηκε ότι δεν θα έπρεπε οι βουλευτές να προχωρήσουν στην εξέταση των αντιγράφων.

Όπως τόνισε ο Μάρκος Κυπριανού τα πορίσματα της δεύτερης φάσης των ερευνών θα σταλούν στη γενική εισαγγελία, η οποία και θα αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει σε ποινικές έρευνες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη