You are here

Μεταξάς: Δεν είναι εύκολο εγχείρημα η Κοινή Πλατφόρμα

21/03/2005 11:45

· Ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ μιλά στη StockWatch για τη συνεργασία με την Αθήνα και τους «ενδοιασμούς» των ξένων


Δέκα χρόνια στο κουρμπέτι είναι πολλά. Ειδικά, αν το κουρμπέτι ονομάζεται ΧΑΚ και αν έχεις περάσει μέσα από μύριες τρικυμίες, τότε έχεις ένα λόγο παραπάνω να είσαι πιο συγκρατημένος.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, Νώντας Μεταξάς, στη συνέντευξή του στη StockWatch, δηλώνει από τη μια ότι «είναι μονόδρομος για το κυπριακό χρηματιστήριο να επιδιώξει συνεργασίες». Από την άλλη όμως, το εγχείρημα της συνεργασίας με την Αθήνα, «που προωθείται εδώ και χρόνια, μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι…». Χρειάζεται να ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις για αλλαγή των νομοθεσιών», ενώ υπάρχουν και τεχνικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. «Αυτή τη στιγμή μελετούνται τα πάντα. Θέλουμε αυτή η Πλατφόρμα να είναι ανοιχτή (…). Να μην λειτουργεί απαγορευτικά για επιπρόσθετες συνεργασίες». Πάντως, «δεν τίθεται θέμα» απορρόφησης του ΧΑΚ από το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά ούτε και «έχουμε περιθώρια να πληρώσουμε περισσότερα» για να υλοποιηθεί η συνεργασία αυτή.

Πέραν όμως τούτων, το ΧΑΚ καλείται να επιλύσει και σειρά άλλων ζητημάτων που δεν μπορούν να περιμένουν. Και κυρίως να δώσει απαντήσεις στους «ενδοιασμούς των ξένων θεσμικών» για το συναλλαγματικό κίνδυνο, τη θεματοφυλακή και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Επίσης, στο εσωτερικό μέτωπο οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών πρέπει να αντιληφθούν ότι «πολλά από τα προβλήματα που βιώνουμε ακόμα και τώρα θα είχαν αποφευχθεί αν εφαρμοζόταν πληρέστερα η εταιρική διακυβέρνηση». Πρέπει ακόμα να δίδουν τις σωστές πληροφορίες στον επενδυτή.

Επέκταση ωραρίου

Υπό εξέταση και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του ΧΑΚ. «Ανεξάρτητα από την Κοινή Πλατφόρμα θα πρέπει σε κάποιο σημείο το κυπριακό χρηματιστήριο να δει το θέμα του ωραρίου. Δεν μπορεί το ΧΑΚ να κλείνει την ώρα που ανοίγουν άλλες αγορές της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Μεταξάς. Επίσης, δεν μπορεί «στο Λουξεμβούργο το ενημερωτικό δελτίο να εξετάζεται σε χρόνο Α και εσύ να το εξετάζεις σε χρόνο 20Α». Άλλωστε, «ο χρόνος είναι χρήμα για τους ξένους θεσμικούς», και όχι μόνο.

Ο κ. Μεταξάς στη συνέντευξή του μιλά ακόμα για την υπόθεση Suphire, τις οδηγίες της ΕΕ, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και για τις «στιγμές που ο άνθρωπος φθάνει στα όριά του».

Του Γιώργου Αγαπίου