You are here

Νώντας Μεταξάς: Kοσμογονία στα διεθνή χρηματιστηριακά δρώμενα

19/06/2001 19:42
Οι πολύτιμες εμπειρίες του κ. Νώντα Μεταξά από τη συμμετοχή του Χρηματιστηρίου μας στην πρώτη Γενική Συνέλευση Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων στην Γαλλία, η πορεία του κυπριακού χρηματιστηρίου προς στρατηγικές συνεργασίες με ξένα χρηματιστήρια αλλά και η θέση του ΧΑΚ για την εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στο κυπριακό χρηματιστήριο, αποτέλεσαν θέματα για την σύντομη συζήτηση που η Stockwatch είχε σήμερα με τον Γενικό Διευθυντή του ΧΑΚ. Ο κ. Μεταξάς κατά τη διάρκεια της mini συνέντευξης επανάλαβε αρκετές φορές ότι κοινά αποδεκτή λύση από τις Ευρωπαϊκές χώρες για την διεθνή κρίση στα χρηματιστήρια είναι οι στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ χρηματιστηρίων και την πορεία αυτή ακολουθεί και το ΧΑΚ.

Κληθείς να σχολιάσει το ταξίδι στην Γαλλία και τη συμμετοχή του ΧΑΚ στην πρώτη Γενική Συνέλευση Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου τόνισε ότι το ταξίδι ήταν πολύ εποικοδομητικό αφού το Κυπριακό Χρηματιστήριο κατάφερε να τοποθετηθεί στη σωστή του διάσταση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ΧΑΚ συμμετείχε τόσο στην πρώτη Γενική Συνέλευση, όσον και στις διάφορες επιτροπές που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα, δίνοντας επάξια και δυναμικά το παρόν του.
Στόχος ήταν, οι κυπριακές θέσεις που θα εκφράζονταν στην Γαλλία να είναι ιδιαίτερα μελετημένες έτσι ώστε να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψιν από τους συμμετέχοντες, εφόσον όλοι αποτελούν άτομα ιδιαίτερα μελετημένα στα χρηματιστηριακά θέματα.
Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνέλευση και τις επιτροπές ήταν προβληματισμοί που αφορούν τις διεθνείς τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη, οι συνεχείς συνενώσεις και στρατηγικές συνεργασίες χρηματιστηρίων, προβληματισμοί για τις εποπτικές αρχές και το κατά πόσον πρέπει να υπάρχει μία ενιαία εποπτική αρχή για ολόκληρη την Ευρώπη και σε ποιόν βαθμό οι εθνικές εποπτικές αρχές θα χωρίσουν τις εξουσίες τους, η εκκαθάριση συναλλαγών, η διατήρηση ανταγωνιστικότητας, ποίες μέθοδοι υπάρχουν και πως διαχωρίζονται οι κίνδυνοι.
Η κυπριακή αποστολή παρακάθισε σε γεύματα εργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και τον Διοικητή της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια πτώση της οικονομίας και το πως επηρεάζονται τα Διεθνή χρηματιστήρια, ο κ. Μεταξάς επεσήμανε ότι αυτό ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν στην Γαλλία ειδικά από τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών και από τον Διοικητή της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό, τόνισε είναι ένα θέμα που προβληματίζει την κάθε χώρα από την δική της μεριά και επί του θέματος υπήρξαν εισηγήσεις από την κάθε χώρα ξεχωριστά, έτσι ώστε στο τέλος να καταλήξουν όλοι σε μια σύνθεση. Τα προβλήματα είναι κοινά και αυτή την εποχή συντελείται μία κοσμογονία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταξάς, συνεχίζοντας, ότι βλέπουμε το ρόλο των παραδοσιακών εθνικών χρηματιστηρίων να μεταβάλλεται και να συντελείται συνένωση χρηματιστηρίων, ως μέτρο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Κληθείς να σχολιάσει σε ποίο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματευτικές διαδικασίες συνεργασίας του ΧΑΚ με άλλα Χρηματιστήρια, ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου ανέφερε ότι αυτές προχωρούν, γίνονται ενέργειες έτσι ώστε σύντομα να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένη συνεργασία κοινού Δείκτη με τους Financial Times. Ο κ. Μεταξάς δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι παρότι οι συζητήσεις προχωρούν για συνεργασίες με άλλα χρηματιστήρια, υπάρχουν δυσκολίες λόγω ανταγωνισμού στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και στο βαθμό επιτυχίας του κάθε χρηματιστηρίου ενώ παράλληλα τη διαπραγματευτική θέση του κυπριακού χρηματιστηρίου δυσχεραίνουν αρκετά οι συναλλαγματικοί περιορισμοί που επικρατούν στην χώρα μας.

Αναφερόμενος στο θέμα της εισδοχής των ναυτιλιακών εταιριών στο κυπριακό χρηματιστήριο ο κ. Μεταξάς είπε ότι το Συμβούλιο και η Διοίκηση του ΧΑΚ, έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί από την αρχή, έχει προχωρήσει με μελέτη από εμπειρογνώμονες για το θέμα, έχει αναγνωρίσει ότι ο τομέας των ναυτιλιακών εταιρειών έχει μία ιδιομορφία και αυξημένους κινδύνους για τους οποίους όμως το ΧΑΚ έχει θέσει τα δικά του κριτήρια για την αντιμετώπισή τους από την εισαγωγή αυτών των εταιρειών και για να ωφεληθεί από ένα τέτοιο γεγονός η κυπριακή οικονομία.