You are here

Υπό διερεύνηση Drake Investments – Π. Σαββίδης

26/09/2002 16:30
Επιβεβαιώνει στη «SW» ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής

Ο φάκελος της εταιρείας Drake Investments με τα ευρήματα της Διερευνητικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο, έχει σταλεί στη Γενική Εισαγγελία εδώ και τρεις μήνες, ενώ για την εξέταση της υπόθεσης διορίστηκε ποινικός ανακριτής, δήλωσε στη Stockwatch o πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δήλωσε ότι από τα πορίσματα της έρευνας προκύπτουν «ερωτηματικά τα οποία ενδέχεται να συνδέονται με ποινικά αδικήματα» για σωρεία παραβιάσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας από την Drake. Επιβεβαίωσε παράλληλα, σημερινό δημοσίευμα της, σύμφωνα με το οποίο με την υπό διερεύνηση εταιρεία και τα ευρήματα της Επιτροπής συνδέεται ο νυν πρόεδρος του ΧΑΚ Παύλος Σαββίδης, και πρόεδρος της Drake μέχρι το διορισμό του στη θέση του Επικεφαλής του ΧΑΚ.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι η Ερευνητική δεν έχει ενημερωθεί από τη Νομική Υπηρεσία για την πορεία εξέτασης του φακέλου. «Δεν έχουμε ενημερωθεί από τότε, αλλά ούτε μας ενδιαφέρει. Ο δικός μας ρόλος έχει τελειώσει, εμείς κάναμε το καθήκον μας», είπε στη «SW» ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πάντως, ότι ποινικοί ανακριτές από τη Γενική Εισαγγελία έχουν πάρει κατάθεση από το μέλος της Διερευνητικής, Αντρέα Σκορδή.

Η «SW» επεχείρησε επανειλημμένα από το πρωί να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής των ποινικών ανακριτών στη Γενική Εισαγγελία, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο καθώς διακρίναμε μια απροθυμία των λειτουργών να μας πληροφορήσουν, πότε θα ολοκληρωθεί μια έρευνα η οποία εμπλέκει ένα δημόσιο πρόσωπο.

Αδύνατο όμως στάθηκε να επικοινωνήσουμε και με τον ευρισκόμενο στο εξωτερικό, πρόεδρο του ΧΑΚ. Πάντως, στις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτης», που επανέφερε στο φως της δημοσιότητας το θέμα, ο Παύλος Σαββίδης δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «είναι καθαρός και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από κανένα» και αφήνει σαφώς να νοηθεί ότι η διεξαγωγή έρευνας εις βάρος της Drake δεν προϋποθέτει την ενοχή είτε της εταιρείας, είτε του ιδίου.

Ο κ. Σαββίδης είπε επίσης ότι η υπόθεση αυτή είναι πασίγνωστη (έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν από αρκετά έντυπα μέσα) και θεωρεί ότι δεν εγείρεται κανένα θέμα. Ερωτηθείς από τον «Π» εάν τίθεται θέμα ευθιξίας - σε σχέση με τη σημερινή του ιδιότητα - δηλώνει ότι η διεξαγωγή και μόνο μιας έρευνας δεν θέτει αυτόματα και τέτοιο θέμα. Διερωτάται, πως μπορεί να εγείρεται θέμα ευθιξίας και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος στο παρελθόν είχε παραιτηθεί από Υπουργός για αυτούς τους λόγους. Όταν θα δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας, πρόσθεσε, τότε θα δούμε κατά πόσο υπάρχει θέμα. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, οι έρευνες στα χρηματιστηριακά πράγματα αφορούν σωρεία υποθέσεων και πλειάδα εταιρειών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη οτιδήποτε. Θεωρεί δε, ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα ευθιξίας ή άλλως πως.

Του Κυριάκου Κυριακίδη