You are here

Αγορές: Η χειρότερη χρονιά από 2008, άλλη πλεύση ΧΑΚ

05/01/2023 06:38

Οι παγκόσμιες μετοχές έκλεισαν τη χειρότερη χρονιά τους από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (2007-2008), εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της επιθετικότητας των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός.

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, κατέγραψε διψήφια κέρδη λόγω της πορείας των μετοχών των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Cisco, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σημείωσε απώλειες 19,5%, ο Hang Seng Index 15,5% και ο Nikkei 225 9,4%.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν και αυτές μεγάλη πτώση μετά από τρία χρόνια καταγραφής κερδών, κυρίως ο τεχνολογικός δείκτης που επηρεάζεται περισσότερο από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Dow Jones Industrial Average κατέγραψε απώλειες 8,8%, ο Nasdaq Composite πτώση 33,1% και ο S&P 500 κατρακύλα 19,4%.

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DΑX στη Γερμανία σημείωσε πτώση 12,3% και ο CAC 40 στη Γαλλία έκλεισε με απώλειες 9,5%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,9%.

O Διευθυντής Investment Strategy & Advisory της BOC Asset Management Company, Τάσος Χατζηνικολάου, σημειώνει στη StockWatch ότι οι παγκόσμιες μετοχές έκλεισαν τη χειρότερη χρονιά τους από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (2007-2008) με αρνητικό τόνο, καθώς οι επενδυτές προσαρμόστηκαν για υψηλότερες αποδόσεις και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω επιθετικότητας των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός.

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν αλλά κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αντίστοιχές τους στις ΗΠΑ, βοηθούμενες από τις ισχυρές επιδόσεις του χρηματοοικονομικού τομέα και την ελκυστική αποτίμηση», τονίζει.

Ο αναλυτής επενδύσεων, Άθως Χανδριώτης, αναφέρει στη StockWatch ότι για τα ξένα χρηματιστήρια μετά την πανδημία και τις υπερ-αποδόσεις ιδιαίτερα του τομέα της τεχνολογίας το 2021 και το 2022 ήταν χειρότερο από το 2008 από πλευράς απόδοσης.

«Συνήθως, όταν πέφτουν οι τιμές των μετοχών, τα ομόλογα προσφέρουν μια ασφαλή τοποθέτηση, όμως το 2022 αποδείχθηκε μοιραίο, αφού και οι 2 αυτές επενδυτικές επιλογές υπο-απέδωσαν», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Χανδριώτη, οι λόγοι για αυτές τις αρνητικές αποδόσεις είναι δύο. Πρώτον, «η λανθασμένη (όπως αποδείχθηκε) θεώρηση των πραγμάτων ότι ο Covid-19 θα άλλαζε τη ζωή μας μέσω μιας τεχνολογικής μετατόπισης (paradigm shift) που όμως δεν ήρθε (οι τιμές των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας που πρωταγωνιστούσαν στην πανδημία έχουν καταποντιστεί)» και δεύτερον «ο εθισμός των αγορών στην Ποσοτική Χαλάρωση (Quantitative Easing) και στην (λανθασμένη) αντίληψη ότι όλα θα ανεβαίνουν αφού υπάρχουν οι Κεντρικές Τράπεζες να προσφέρουν στήριξη στις αγορές, παραγράφοντας το ρίσκο από την επενδυτική εξίσωση και μετατρέποντας τα πάντα σε απλή σπέκουλα».

Στήριξαν το ΧΑΚ οι τράπεζες

Όσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρει ότι η άνοδος του ΧΑΚ οφείλεται στις ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας που επωφελήθηκαν από την άνοδο των επιτοκίων και τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, μετά από χρόνια απομόχλευσης των ισολογισμών τους.

«Το 2022 ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για το ΧΑΚ μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με θετικό πρόσημο 30,4% με κύριους πρωταγωνιστές τις 2 Τράπεζες, οι οποίες μετά από μια σχεδόν δεκαετία μηδενικών επιτοκίων, έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν σημαντικά τα εισοδήματά τους μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών», επισημαίνει ο κ. Χανδριώτης.

Όσον αφορά τις αποδόσεις των μετοχών του FTSE Cy20, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της Ελληνικής και της Τρ. Κύπρου.

Η μετοχή της Ελληνικής σημείωσε άνοδο 69,8% και της Τρ. Κύπρου κέρδη 60,8%. Μεγάλα κέρδη 56% είχε και η Blue Island.

Απώλειες είχαν οι Tsokkos, Frou Frou, Atlantic, Βασιλικό, Lordos United Plastics και Πανδώρα Επενδύσεις.

Της Γεωργίας Χαννή