You are here

Αντί άλλων απαντά ο Σαββίδης

06/06/2002 17:28
Ενώ όλοι αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις απαντήσεις πολιτειακών και θεσμικών οργάνων του χρηματιστηρίου της διετίας 1999 – 2000 για τις ευθύνες που τους επιρρίπτει το πόρισμα των επιτροπών ελέγχου και οικονομικών της Βουλής, στο όλο θέμα ενεπλάκη περιέργως ο πρόσφατα διορισθείς στη θέση του Προέδρου του ΧΑΚ Παύλος Σαββίδης.

Με ανακοίνωση που εστάλη στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του ΧΑΚ υποστηρίζει ότι η απόδοση ευθυνών «στo σύνολο σχεδόν του πολιτικού και οικονομικού κόσμου της χώρας, καθώς και άλλων φορέων και θεσμικών οργάνων, μάλλον αναιρεί» όπως επισημαίνει, «παρά καταδεικνύει συλλογική πρόθεση εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού».
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η εμπειρία άλλων αγορών είτε πρόκειται για ανώριμες, αντίστοιχα με τη δική μας, αγορές όπως ήταν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 1999 και το 2000, είτε πρόκειται για ώριμες αγορές όπως το NASDAQ κατά την περίοδο της τρελής πορείας του κλάδου πληροφορικής λόγω internet και dot.com εταιρειών είναι σαφής: όταν ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει δημιουργώντας κλίμα προσδοκιών και ευφορίας, κλίμα συνεχώς τροφοδοτούμενο που καταλήγει σε φαύλο κύκλο, όλοι συμπαρασύρονται και βρίσκονται ουσιαστικά ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιουργείται. Ακόμα και έμπειροι, σώφρονες επαγγελματίες που δρουν μέσα σε πλαίσια ώριμων, ευνομούμενων αγορών και αυστηρών εποπτικών αρχών σε κραταιές οικονομίες μετρούν ζημιές και λάθη (άτομα και θεσμοί) όταν έρθει η φυσική διόρθωση της αγοράς.

Φυσικά μέσα σε τέτοιο κλίμα υπάρχουν επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και όντως πράττουν ποινικά κολάσιμες πράξεις. Αυτά τα συγκεκριμένα άτομα πρέπει να κατονομαστούν και να τιμωρηθούν, πράγμα που επιδιώκει και επεξεργάζεται η Γενική Εισαγγελία, παρόλες τις αναγκαστικές καθυστερήσεις που δημιουργεί ένα παλαιό νομικό πλαίσιο (και αυτό ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις).

Όμως η γενικότερη σύγχυση των ατομικών ευθυνών με τις θεσμικές δεν βοηθά στην αποκρυστάλλωση των εμπειριών και στην άντληση ουσιαστικών συμπερασμάτων ώστε να βγει από το τέλμα η αγορά και να προχωρήσουμε όλοι μπροστά.
Το ΧΑΚ σαν θεσμός και εμείς 'δηλαδή η Προεδρία και το Συμβούλιο σαν αρμόδια όργανα' αναγνωρίζουμε τα μαθήματα που προέκυψαν από την εμπειρία αυτή και εργαζόμαστε αναλόγως για να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε το κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο. Στόχος μας είναι η εναρμόνιση των πλαισίων αυτών με τα αντίστοιχα των Ευρωπαϊκών αγορών και η τελική ανάδειξη του ΧΑΚ σε ώριμη αγορά, ικανή να προστατεύει το επενδυτικό κοινό και μέσα από συνεργασίες με άλλες αγορές να προσελκύει σοβαρούς διεθνείς θεσμικούς επενδυτές».