You are here

<small>ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:</small> Έρευνες στο Σύνδεσμο Λογιστών λόγω ΧΑΚ

20/06/2002 16:03
Τέσσερις υπό εξέταση, μία στη Πειθαρχική Επιτροπή

Ρέα Γεωργίου πρόεδρος: Δεν θα κουκουλωθεί καμία υπόθεση


Στην Πειθαρχική Επιτροπή του ΣΕΛΚ παραπέμφθηκε και εξετάζεται ήδη, η υπόθεση Σαββίδη & Συνέταιροι /GlobalSoft, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Θεόδωρου Φιλίππου ο οποίος έκρινε ύστερα από σχετική μελέτη και ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων ότι «υπάρχει υπόθεση προς εκδίκαση». Όπως δηλώνει ο κ. Θεοδώρου αποκλειστικά στη Stockwatch η τελική απόφαση θα εκδοθεί πολύ σύντομα και οπωσδήποτε εντός των επόμενων 2-3 μηνών.

Η περίπτωση αυτή αφορά τη μία εκ των δύο υποθέσεων που σχετίζονται με τα γεγονότα στο ΧΑΚ και στις οποίες το Συμβούλιο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, προχώρησε σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση, ενώ για την δεύτερη υπόθεση δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία ούτως ώστε να παραπεμφθεί στην Πειθαρχική Επιτροπή (ΠΕ). Ενώπιον του αρμόδιου Εισηγητή της ΠΕ, που είναι ο γενικός διευθυντής του ΣΕΛΚ, εκκρεμούν άλλες τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων οι δύο σχετίζονται με τα γεγονότα στο ΧΑΚ και οι οποίες εξετάζονται ύστερα από σχετικές καταγγελίες προς τον Σύνδεσμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην Stockwatch, η Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ρέα Γεωργίου και Θεόδωρος Φιλίππου, αντίστοιχα, σχολιάζουν τόσο το θέμα της εμπλοκής ή μη, των λογιστών στα γεγονότα του ΧΑΚ (1999-2000) όσο και τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Η κ. Ρέα Γεωργίου απορρίπτοντας τα περί προσπάθειας «κουκουλώματος» είπε στη «SW» ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση των ερευνών του Συνδέσμου, οφείλεται στην ύπαρξη νομικού κωλύματος που εμποδίζει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει στο Σύνδεσμο τις πληροφορίες και τα στοιχεία των δικών της ερευνών, με αποτέλεσμα ο Εισηγητής της Πειθαρχικής Επιτροπής να προχωρεί εξ υπαρχής στη δική του αναλυτική διερεύνηση και συλλογή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων.

«Το μόνο στοιχείο που είχαμε στα χέρια μας ήταν το τελικό πόρισμα, η ανακοίνωση δηλαδή, που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς» ανέφερε η κα Γεωργίου αναφερόμενη στις δύο καταγγελίες της Κεφαλαιαγοράς προς τον ΣΕΛΚ.

Ερωτηθείς από τη «SW» για την φύση των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Ελεγκτικός Οίκος Σαββίδης & Συνέταιροι, ο κ. Φιλίππου αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, περιοριζόμενος να πει ότι αφορά την παραβίαση του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Σημειώνεται ότι η Πειθαρχική Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Γεώργιος Σταυρινάκης πρώην δικαστής, υπουργός και νυν Έφορος Νομοθεσίας, λειτουργεί ως κανονικό δικαστήριο με τον καταγγελλόμενο να δικαιούται να προσέλθει μαζί με τον δικηγόρο του για να απαντήσει για ό,τι ελέγχεται.

Όπως διευκρίνισε η κ. Ρέα Γεωργίου οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών θα ενημερωθούν από τον ΣΕΛΚ μόνον για τις περιπτώσεις εκείνες οι οποίες θα παραπεμφθούν στη Πειθαρχική Επιτροπή.

Του Κυριάκου Κυριακίδη