You are here

Διαφωνεί για τους Κωδ. Δεοντολογίας το ΧΑΚ

01/02/2002 13:53
Επιστολή στο υπ. Οικονομικών

Κάθετη διαφωνία και σοβαρότατες επιφυλάξεις, εκφράζει το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, σε περίπτωση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο θέμα των Κωδίκων Δεοντολογίας των μελών του, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την εισαγωγή των ΕΠΕΥ.

Σύμφωνα μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες της «Stockwatch», αποστέλλει αρχές της επόμενης εβδομάδας σχετική επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα περιλαμβάνεται σχετική μελέτη για τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ, οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις θέσεις του Συμβουλίου του ΧΑΚ.

Από τα στοιχεία που κατέχει το Δ.Σ. για τα ισχύοντα σε ξένα χρηματιστήρια (Παρισιού, Βρυξελών, Άμστερνταμ, Κοπεγχάγης, Βουδαπέστης, Αυστραλίας), ο Κώδικας Δεοντολογίας επεκτείνεται και σε θέματα «τήρησης ακεραιότητας, υψηλών προτύπων δίκαιης μεταχείρισης των επενδυτών, επάρκειας και ικανότητας κάθε μέλους».

Θα επισυνάπτονται επιπλέον και οι σχετικοί κανόνες του Χρηματιστηρίου Euronext, με τους οποίους προνοείται η επιτήρηση για την αποφυγή διενέργειας απάτης ή παραπλάνησης εκ μέρους των μελών του.

Το μέλος του Δ.Σ. Ρένος Χριστοδουλίδης απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί επιστολής, εξέφρασε όμως την κατηγορηματική αντίθεση του σε σειρά προνοιών του νομοσχεδίου: «Το Συμβούλιο περιορίζεται ασφυκτικά σε χώρο εκκαθάρισης των συναλλαγών και τίποτα άλλο» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν γίνεται να εγκρίνεται από άλλη Επιτροπή, μέλος του Χρηματιστηρίου».

Ωστόσο όπως πληροφορούμαστε, το θέμα απασχόλησε εκτενώς το Συμβούλιο σε χθεσινή του συνεδρία, κατά την οποία εκφράστηκε η εκτίμηση ότι ριζική διαφοροποίηση των σχετικών προνοιών της υφιστάμενης νομοθεσίας περί ΧΑΚ, αναμφίβολα θα επιφέρει σοβαρά και ουσιαστικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του χρηματιστηρίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εντός των προσεχών ημερών, παράλληλα, θα διαβιβασθεί προς στον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού, η επιθυμία του Συμβουλίου να παραστεί σε συνεδρία της επιτροπής που συζητά το νομοσχέδιο για τις ΕΠΕΥ, για να εξηγηθούν σε λεπτομέρειες και δια ζώσης, οι θέσεις του Συμβουλίου.

Στο νομοσχέδιο για τις ΕΠΕΥ που ετοίμασε ως γνωστόν ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης, προνοείται η αφαίρεση από το Συμβούλιο της αρμοδιότητας για τους ΚΔ: «Η εποπτική αρμοδιότητα του Συμβουλίου του ΧΑΚ» αναφέρεται επί λέξει στο νομοσχέδιο, «δεν θα δύναται να περιλαμβάνει άλλα θέματα, πέραν εκείνων που έχουν ως αντικείμενο την τήρηση των κανόνων του συστήματος κατάρτισης και εκκαθάρισης συναλλαγών, καθόσον η τήρηση τόσων των κανόνων προληπτικής εποπτείας όσο και των κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς θα εμπίπτει στην αρμοδιότητα άλλων αρμοδίων εποπτικών αρχών (π.χ. της Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου περί τραπεζών μελών του ΧΑΚ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου για ΚΕΠΕΥ και των αρμοδίων εποπτικών αρχών των κρατών-μελών καταγωγής, όσον αφορά τους προληπτικούς κανόνες των ΕΠΕΥ κρατών-μελών».