You are here

Διψήφια κέρδη στα χρηματιστήρια αλλά...

10/01/2022 07:05

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν το 2021 με διψήφια κέρδη για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς η ευνοϊκή νομισματική πολιτική και η πλημμύρα δημοσιονομικών κινήτρων συνέβαλαν στην ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, ενώ διψήφια κέρδη κατέγραψε και το κυπριακό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Cisco, ο δείκτης μετοχών FTSE All-World σημείωσε ράλι 16,7% το 2021 σε δολαριακούς όρους, ξεπερνώντας το κέρδος 14,1% του προηγούμενου έτους, αλλά υπολειπόμενος της υπερ-απόδοσης της τάξης του 24% που σημείωσε το 2019, το έτος πριν από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν και αυτές μεγάλη άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με σημαντικούς δείκτες να κλείνουν το 2021 κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Ακόμη και με τις πρόσφατες αναταράξεις από την παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron, ο S&P 500 παρουσίασε άνοδο 28,8% για το 2021 και «κτύπησε» 70 φορές τα ψηλά του δείκτη. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με διψήφια κέρδη για το γενικό δείκτη και η δεύτερη εν μέσω της πανδημίας Covid-19. Ο Dow Jones Industrial Average και ο Nasdaq Composite σημείωσαν άνοδο 19% και 23%, αντίστοιχα, φέτος, σπρώχνοντας τους κύριους δείκτες στην καλύτερη τριετή επίδοσή τους από το 1999.

Τα κέρδη για το ΧΑΚ ανήλθαν στο 20,8% ξεπερνώντας την απόδοση του ΧΑ που σημείωσε άνοδο 8,6%.

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 12,4%, ο DX στη Γερμανία άνοδο 15,7% και ο CAC 40 στη Γαλλία έκλεισε με κέρδη 28%.

Ο γενικός διευθυντής της Cisco Άθως Χανδριώτης αναφέρει στη StockWatch ότι ορισμένοι παίκτες της χρηματιστηριακής αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προειδοποιητικά σημάδια.

«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανατρέψει τα οικονομικά των εταιρειών και των πελατών. Οι αγορές, για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, διαπραγματεύονταν με τις διαβεβαιώσεις που λάμβαναν από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, και ειδικότερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, ή Fed), ότι ο πληθωρισμός θα είναι μεταβατικός και η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παραμένει σε καθεστώς τόνωσης. Αυτή η θέση τροφοδότησε το ‘ράλι των πάντων’ στις αγορές. Έχω την άποψη ότι το 2022 θα είναι διαφορετικό. Οι αγορές δεν θα έχουν πλέον προβλέψιμα τεράστιες ενέσεις ρευστότητας για να τις τροφοδοτήσουν μέσα από αχαρτογράφητα και ασταθή οικονομικά νερά. Το σημαντικότερο είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να σχηματίσουν μια άποψη για τη διάρκεια και τον αντίκτυπο της έκρηξης του πληθωρισμού που θα επηρεάσει και τις αποδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών το 2022», τονίζει.

Όσον αφορά τις αποδόσεις των μετοχών του FTSE Cy20, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν η Amathus και η Salamis.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου σημείωσε άνοδο 44,2% και της Ελληνικής κέρδη 8,1%.

Απώλειες είχαν η Lordos Hotels και η Demetra Holdings.

Της Γεωργίας Χαννή