You are here

Διψήφια κέρδη στο χρηματιστήριο

02/07/2019 07:28

Διψήφια κέρδη καταγράφουν φέτος διάφορες μετοχές γνωστών εταιρειών στο κυπριακό χρηματιστήριο, με τις τουριστικές εταιρείες να παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση της χρηματιστηριακής τους εικόνας και τις τράπεζες να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών.

Το πρώτο εξάμηνο το χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικά κέρδη 7% υστερώντας σε απόδοση από τα πλείστα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, προσφέροντας όμως μεγάλα κέρδη σε κατόχους αρκετών μετοχών του FTSE 20.

Αρκετές μάλιστα από τις μετοχές έχουν και σημαντική μερισματική απόδοση, διευρύνοντας τα κέρδη για τους κατόχους τους.

Το ράλι των τελευταίων βδομάδων, που ανέβασε τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου από το €1,00 μέχρι και το €1,75 (χθες), επέστρεψε την αξία της μετοχής στα επίπεδα του τέλους 2018 και την κεφαλαιοποίηση της στα €717 εκ. – περίπου διπλάσια από αυτή της Ελληνικής Τράπεζας.

Μεγάλη κερδισμένη του πρώτου εξαμήνου ήταν η μετοχή της Ελληνικής που άφησε κέρδη 18%, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της στα €368 εκ.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης σημειώνει στη StockWatch ότι η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής των τραπεζών τους τελευταίους μήνες είχε μια ανοδική πορεία.

«Οι λόγοι κατά την άποψη μου έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης και για τις δυο τράπεζες με μείωση των ΜΕΔ, καλυτέρευσης της ποιότητας του ενεργητικού τους, μεγαλύτερη κερδοφορία απ' ότι αναμενόταν από αναλυτές, εισαγωγή του σχεδίου Εστία (θα ξεκινήσει σύντομα και αναμένεται ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες) αλλά και καλυτέρευσης του γενικού οικονομικού περιβάλλοντος που αναπόφευκτα έχει θετικό αντίκτυπο και στον τραπεζικό τομέα».

Ο σύμβουλος επενδύσεων της One Plus Capital Μάριος Λουκά, αναφέρει ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου παραμένει σε χαμηλές αποδόσεις παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την πώληση εξυπηρετούμενων δανείων.

«Ο μεγάλος κερδισμένος στο τομέα των τραπεζών όπως διαφαίνεται είναι η Ελληνική Τράπεζα που κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών μετά την εξαγορά των εργασιών της Συνεργατικής αλλά και της επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου», επισημαίνει.

Μετά την Τρ. Κύπρου και την Ελληνική, σε κεφαλαιοποίηση ακολουθούν το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού με €175,5 εκ. και η Δήμητρα με €106 εκ. Η μετοχή του VCW σημειώνει από το τέλος του 2018 απώλειες 3,8% και η Δήμητρα, που έχει σημαντική επένδυση στην Ελληνική, κέρδη 3,9%.

Ο κ. Λουκά σημειώνει ότι ενόσω παραμένει το ΧΑΚ σε χαμηλές πτήσεις σε τζίρους και επενδυτικό ενδιαφέρον, κάποιες από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες στην Κύπρο έχουν καταγράψει σημαντικές αποδόσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει, εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουριστικό τομέα έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη για τους μετόχους λόγω κυρίως της αυξητικής τάσης του τουρισμού που αντανακλάται στο ενεργητικό αυτών των εταιριών.

«Κάποιες από τις εταιρίες που δεν έχουν την ανάλογη απόδοση στην χρηματιστηριακή αξία τους, μέσα σε αυτό το διάστημα, έχουν αποφέρει μερισματικές αποδόσεις για τους επενδυτές τους που σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της VCW, της ΚΕΟ και της Petrolina αλλά και άλλων εταιρειών παραμένουν ελκυστικές», τονίζει.

Η κεφαλαιοποίηση της Logicom ανέρχεται στα €97,8 εκ. και της Πετρολίνα στα €97,1 εκ. ενώ της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων και της Stademos Hotels στα €61,9 εκ. και €58,5 εκ. αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις μερισματικές αποδόσεις, τη μεγαλύτερη που φθάνει το 16,6% έχει η ΚΕΟ και ακολουθεί η Lordos Hotels με 10%, η Βασιλικό με 7,6% και η Atlantic με 7,4%.

Της Γεωργίας Χαννή