You are here

Εισαγγελία: Δεν γίνονται θαύματα σε μια μέρα

26/10/2004 13:58

• Π. Κληρίδης: Με τρομάζει η ψευδαίσθηση που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο
• Μητροπολίτης Πάφου: Πωλήσαμε μέρος των μετοχών μας


Τα πράγματα στη θέση τους έσπευσε να βάλει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης σε σχέση με την κάθαρση του χρηματιστηριακού σκανδάλου. «Έχει δημιουργηθεί μια εντύπωση ότι σε τέσσερις – πέντε μήνες θα καταχωρηθούν πολλές υποθέσεις στο Χρηματιστήριο και σε λίγες εβδομάδες κάποιοι θα βρεθούν πίσω από τα σίδερα. Αυτά είναι ψευδαίσθηση», δήλωσε σήμερα στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κ. Κληρίδης. Και συμπλήρωσε ότι «εμένα με τρομάζει η εντύπωση ότι όλα έχουν τελειώσει και βρισκόμαστε στο παρά... ένα». Αφήνει ξεκάθαρα να νοηθεί ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να προωθηθούν υποθέσεις στο Δικαστήριο, τονίζοντας ότι υπάρχει διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί (ανάκριση από την Αστυνομία, καταθέσεις, στοιχειοθέτηση αδικημάτων και μετά κατηγορία). Όσον αφορά την πρόταση για τη δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου για το ΧΑΚ αναφέρει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω Συντάγματος. Προσθέτει ότι η επίσπευση της εκδίκασης των χρηματιστηριακών υποθέσεων αφορά αποκλειστικά το Ανώτατο.

Με το ίδιο σκεπτικό η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού δηλώνει ότι θα μπορούσε να επιταχυνθεί η εξέταση των χρηματιστηριακών υποθέσεων μέσω μιας άτυπης συνεννόησης με τον Πρωτοκολλητή του Δικαστηρίου προκειμένου «να προωθούνται σε δικαστές που έχουν ιδιαίτερη γνώση και να επισπεύδονται μέσω των διαδικασιών».

Αλλού οι ευθύνες

Για το σάλο που προέκυψε μετά το πόρισμα της Ερευνητικής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννης Λαμάρης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην εμπλοκή των πολιτικών», προσθέτοντας ότι «οι ευθύνες είναι πολύπλευρες». Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας σημείωσε ότι η ευθύνη βαρύνει τους «καθ’ ύλη αρμόδιους». Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου, η οποία χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το δημοσίευμα σημερινής εφημερίδας σε σχέση με τις επενδύσεις της στο ΧΑΚ (βλ. Ανασκόπηση Τύπου).

Πάφου εξηγήσεις

Εξηγήσεις για τις επενδύσεις της Εκκλησίας το καιρό της φούσκας έδωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος: Η Εκκλησία, είπε, δεν αγόρασε μετοχή, αλλά πώλησε αυτές που κατείχε από τα περασμένα χρόνια για να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, και τελικά ζημίωσε. «(Η Εκκλησία) είχε από πάρα πολλά χρόνια μετοχές τραπεζών, ΚΕΟ και Τσιμεντοποιίου. Όταν το ΧΑΚ ανέβει, σκανδαλωδώς, οι εμπειρογνώμονες, μας είπαν ότι δεν συμφέρει να κρατήσουμε τις μετοχές. Μας έδωσαν εντολή να ρευστοποιήσουμε και να μεταποιήσουμε τα χρήματα, να τα κάνουμε πιο προσοδοφόρα. Η Εκκλησία θέλει να έχει εισόδημα για το έργο της. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πώλησε ορισμένες μετοχές», κατέληξε ο Πάφου Χρυσόστομος.

Γ. Α.