You are here

Εισηγήσεις για αναστολή μετοχών τίτλων

18/03/2023 06:00

Η αναστολή των τίτλων μετοχών εταιρειών λόγω της μη δημοσιοποίησης της τελικής τους οικονομικής κατάστασης δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των επενδυτών, αναφέρει ο Επίτιμος πρόεδρος των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Λούης Κλάππας.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναστείλει τη διαπραγμάτευση τίτλων εταιρειών, σημείωσε στη StockWatch ότι το θέμα εμπεριέχει διάφορες διαστάσεις όπως το ότι η αναστολή τίτλων δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των επενδυτών γιατί στερούνται το δικαίωμα για κάποια περίοδο δυνατότητας ρευστοποίησης ή εμπορίας των μετοχικών αξιών που κατέχουν.

«Κατ΄επέκταση αυτό το στοιχείο από μόνο του δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της κεφαλαιαγοράς και πλήττεται ο επενδυτικός κόσμος», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Κλάππα, πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή που να μην πλήττονται τα συμφέροντα του επενδυτικού κόσμου σε ένα καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

«Θα πρέπει να υπάρξει υποχρέωση από τους διευθυντές των εταιρειών να καταθέτουν μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες του ΧΑΚ και να είναι υποχρεωμένοι οι ελεγκτές της εταιρείας να καταθέτουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις ελεγμένες οικονομικές και όταν αδυνατούν οφείλουν να παραιτηθούν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΤ, η αναστολή αφορά τις εταιρείες:

1. Ισχύς Επενδυτική Δημόσια Λτδ,

2. Regallia Holdings & Investments Public Ltd,

3. Αίαντας Επενδυτική Δημόσια Λτδ,

 4. Cyprus Trading Corporation Plc,

5. Ermes Department Stores Plc, και

6. Woolworth (Cyprus) Properties Plc.

Η ΕΚΚ αποφάσισε να ζητήσει την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών στο ΧΑΚ από την 1η Μαρτίου 2023 μέχρι τη συμμόρφωσή τους και το αργότερο μέχρι την 28η Απριλίου 2023.

Της Γεωργίας Χαννή