You are here

ΕΚΚ: 88 εταιρείες από ΗΒ έλαβαν προσωρινή αδειοδότηση

27/04/2021 15:48

Συνολικά 88 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αδειοδοτήθηκαν για παροχή επενδυτικών υπηρεσιών με το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης (ΠΚΑ) που θέσπισε η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΚ, το ΠΚΑ είχε θεσπιστεί για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών (περιλαμβανομένων επενδυτικών δραστηριοτήτων) από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία/εγκατάσταση, νοουμένου ότι η παροχή αυτών των  επενδυτικών υπηρεσιών, αφορά αποκλειστικά σε εξ ορισμού επαγγελματίες πελάτες ή/και επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους, με έδρα την Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΚ είχε ήδη εκδώσει προηγούμενο Δελτίο Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα στις 22 Δεκεμβρίου 2020.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έλαβε, αρκετές από τις οποίες υποβλήθηκαν μετά την 31η  Δεκεμβρίου 2020, αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ό,τι αφορά την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησής τους, η ΕΚΚ αποφάσισε να παρατείνει έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΚ έλαβε ενενήντα έξι (96) αιτήσεις υπαγωγής στο ΠΚΑ από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων οι επτά (7) δεν έγιναν δεκτές καθώς δεν πληρούσαν τα προβλεπόμενα κριτήρια για υπαγωγή στο ΠΚΑ και μία (1) αποσύρθηκε, αναφέρεται.
 
Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που έλαβαν άδεια για παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε εξ ορισμού επαγγελματίες πελάτες ή/και επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους, με έδρα την Κύπρο μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2021, έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Προσωρινής Αδειοδότησης (Temporary Permission Register) που θέσπισε η ΕΚΚ, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ.
 
Η ΕΚΚ σημειώνει ακόμη ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη ενθαρρύνονται να συμβουλεύονται τον Κόμβο Πληροφόρησης για το Brexit (προσβάσιμος εδώ), τον οποίο δημιούργησε η ΕΚΚ με στόχο τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με το Brexit και τη διασφάλιση της συμμόρφωσής τους με τις νομικές τους υποχρεώσεις.