You are here

Επισκόπηση Τύπου: Τα φορολογικά στο προσκήνιο

10/07/2001 09:32
Με τη φορολογική μεταρρύθμιση και θέματα που αφορούν το χρηματιστήριο ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων σήμερα. Οι εξελίξεις από τις χθεσινές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών δρομολογούν την εφαρμογή των νόμων για την επαναφορά του «αέρα» και τις ποινές σε όσες επενδυτικές «παρανομούν». Παράλληλα ξεκινούν επαφές μεταξύ κυβέρνησης κομμάτων έτσι ώστε να υπάρξει συναίνεση για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Διαβουλεύσεις κυβέρνησης – κομμάτων για φορολογική μεταρρύθμιση

«Η κυβέρνηση εγκαινιάζει σειρά επαφών με κόμματα και κοινωνικούς εταίρους για τη φορολογική μεταρρύθμιση», γράφει στο κύριο θέμα του ο Οικονομικός Φιλελεύθερος.

Σύμφωνα με προδέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καταθέσει προς ψήφιση, τον Οκτώβριο, τα νομοσχέδια για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Στο διάστημα που μεσολαβεί, ο Υπουργός θα έχει επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, έτσι ώστε να καταγράψει και να μελετήσει τις θέσεις τους. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος επαφών με στόχο «να εξασφαλισθεί εκ των προτέρων η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις σύγκλισης απόψεων των κοινωνικών εταίρων στην όλη προσπάθεια».

Τα σημεία συναίνεσης αναζητούνται πάνω σε σημαντικά θέματα όπως το όριο του αφορολόγητου ποσού, οι ελαφρύνσεις, οι κοινωνικές παροχές, ενώ όλα τίθενται πλέον πάνω σε «μηδενική βάση εσόδων, χορηγιών και δαπανών που θα προέλθουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση».

Επαναφορά του «αέρα» στο ΧΑΚ την ερχόμενη Πέμπτη

Φυσάει «αέρας» στο ΧΑΚ, αναφέρει η Οικονομική Αλήθεια, στο πρωτοσέλιδό της.
Η επαναφορά του «αέρα» στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, μετά την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ρυθμίζει την κατάργηση της προείσπραξης από τους χρηματιστές για την πραγματοποίηση χρηματιστηριακών πράξεων.

Το θέμα παραπέμφθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Νομοθετικού Σώματος την ερχόμενη Πέμπτη.

Η τροποποίηση προνοεί την εξασφάλιση των χρηματιστών σε περίπτωση μή αποπληρωμής του χρέους από επενδυτές, ενώ αφορά «καταργήσεις και τροποποιήσεις του νόμου του ΧΑΚ εν όψει και της υιοθέτησης και νόμου της Επιτροπής Κεφλαιαγοράς που είναι ένα τεχνικό θέμα».

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή, μετά από συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών, το Δ.Σ. ΧΑΚ και του Συνδέσμου Χρηματιστών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κίνδυνοι από την παροχή πιστώσεως για τηναγορά μετοχών. Η Επιτροπή Οικονομικών έιχε δεσμευτεί ότι αν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, τότε το νομοσχέδιο θα εγκρίνονταν ομόφωνα

Τελική διευθέτηση του θέματος των ποινών για τις επενδυτικές

Τροποποιήθηκε τελικά ο νόμος για τις επενδυτικές που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, γράφει η Οικονομική Σημερινή, στην πρώτη σελίδα της. Το θέμα αναπτύσσεται κάτω από την μεγάλη αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση που κάνει η ίδια εφημερίδα.

Τελικά μετά από πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις, ο νόμος που αφορά την επιβολή προστίμου σε επενδυτικές εταιρείες που κρατούν περισσότερα ρευστά διαθέσιμα από το 20% του ενεργητικού τους, διαφοροποιήθηκε χθες, μετά από απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο νόμος αφού τύχει της νομοτεχνικής διόρθωσης, θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμτπη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Ουσιαστικά αυτό που διαφοροποιεί το νόμο από τον υφιστάμενο, είναι ο διαχωρισμός ποινών έτσι ώστε «η ποινή της επιβολής του προστίμου να επιβάλλεται ξεχωριστά από την ποινή του αποκλεισμού των διοικητικών οργάνων από τη συμμετοχή τους σε Συμβούλια της συγκεκριμένης επενδυτικής εταιρείας».

Θα υπάρχει η διακριτική ευχέρεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιβάλλει ποινές σύμφωνα με την περίπτωση.

Στο ίδιο θέμα η Οικονομική Σημερινή, κάνει αναφορά και στην εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών για ενεργοποίηση της πρόνοιας του Νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να λαμβάνει αστικής φύσεως δικαστικά μέτρα εκ μέρους επενδυτών. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η θέσπιση νέας διάταξης που αφορούσε το ίδιο πράγμα και είχε εισηγηθεί ως πρόταση Νόμου πριν από μία εβδομάδα το ΔΗΚΟ.