You are here

Ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση στο ΧΑΚ

19/02/2002 16:51
Θα κληθούν Κυβέρνηση, Βουλή και χρηματιστές



Καμπάνια ξεκινά το Συμβούλιο για το Κεντρικό Μητρώο


Ευρύτατη συγκέντρωση όλων των φορέων του χρηματιστηριακού θεσμού συγκαλεί εντός των επόμενων εβδομάδων, το Συμβούλιο του ΧΑΚ, προκειμένου να εξετασθεί η σημερινή δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή χρηματαγορά. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Συμβούλιο, διαπιστώνοντας τα πάμπολλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Θεσμός, καθώς και τα αίτια και αιτιατά που οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση την χρηματαγορά. Σε αυτή την συνάντηση, θα κληθούν εκπρόσωποι της Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας, χρηματιστές, Χρηματιστηριακά γραφεία, Εταιρίες και επενδυτές.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Πάρις Λένας, κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, διευκρινίζοντας πάντως, ότι στόχος της συνάντησης δεν είναι η επίρριψη ευθυνών, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν τρόπους διεξόδου από το τέλμα.

Αντικείμενο της διάσκεψης, στην οποία παρίστατο σύσσωμο το Συμβούλιο του ΧΑΚ και ο Γενικός Διευθυντής Νώντας Μεταξάς, ήταν η ενημέρωση των ΜΜΕ για την πορεία του συστήματος αποϋλοποίησης, στην οποία παρατηρείται, κατά γενική παραδοχή του Συμβουλίου, τρομερή καθυστέρηση στην διαδικασία ολοκλήρωσης της, καθώς και η παρουσίαση, στην πράξη, του τρόπου λειτουργίας του Κεντρικού Μητρώου Αξιών.

Το Συμβούλιο, πάντως, απέφυγε επιμελώς να προσδιορίσει τον χρόνο ολοκλήρωσης του συστήματος με την ένταξη όλων των εισηγμένων εταιριών, τονίζοντας εμφαντικά, ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καταγράφοντας τη σωρεία προβλημάτων που συνάντησαν σε αυτή τη πρώτη φάση (η οποία ολοκληρώθηκε με την ένταξη των 37 εταιριών), αναφέρθηκε ότι αφορούν, την πτυχή της κατοχύρωσης των ορθών στοιχείων του κάθε επενδυτή. Ενδεικτικά, σημείωσαν το γεγονός ότι το
σύστημα του Κεντρικού Μητρώου Αξιών, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει/επαληθεύσει τα στοιχεία σε διάφορους λογαριασμούς του ιδίου επενδυτή όταν π.χ. σε δύο μητρώα του ιδίου επενδυτή, όπως στην περίπτωση γυναικών, χρησιμοποιούνται διαφορετικά επώνυμα (αφενός του συζύγου, αφετέρου, το πατρικό).

Η δεύτερη φάση για την επίσπευση της όλης διαδικασίας αποϋλοποίησης, αναμένεται να ξεκινήσει λίαν συντόμως, με την προσπάθεια ένταξης των τεσσάρων μεγαλύτερων μητρώων, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ξεκαθαρισμένα τα στοιχεία.

Στην φάση αυτή, ο κάθε επενδυτής για τον οποίο θα υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία στα διάφορα μητρώα του, θα ενημερωθεί χωριστά (80%-85%) με σχετική επιστολή που θα του αποσταλεί στο σπίτι του.

Στα πλαίσια αυτά, θα ζητηθεί η στήριξη των Εμπορικών Τραπεζών, ούτως ώστε οι επενδυτές αυτές να έχουν την δυνατότητα, αφενός να επαληθεύει τα στοιχεία του και να προβαίνει στις όποιες αλλαγές επιθυμεί, αφετέρου δε, για να καταθέτει την αίτηση για το άνοιγμα του λογαριασμού του στο Γενικό Αποθετήριο. Με την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, θα γίνεται η καταχώρηση τους στο Γενικό Αποθετήριο (ΓΑ) και στην συνέχεια το ΧΑΚ, θα ζητήσει από τα μητρώα θα χρησιμοποιούν τον αριθμό του ΓΑ, για αποφυγή τυχόν λαθών.

Για την ενημέρωση του κοινού, το ΧΑΚ θα ξεκινήσει λίαν συντόμως, μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την ενημέρωση των επενδυτών ως προς την διαδικασία τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων που τους αφορούν, με σκοπό, την επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης του όλου συστήματος.