You are here

GSL: Το ιστορικό της κατάρρευσης

29/09/2004 15:07

· Χρέος έναντι τρίτου ανέλαβαν οι μεγαλομέτοχοι

· Aqua Sol: Δεν μας επηρεάζει η Golden Sun


Δεν είναι αρκετή η σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση της εταιρείας Golden Sun Leisure (GSL) για να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά που έχουν προκύψει. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως η Stockwatch πληροφορείται, συνεχίζει τη στενή παρακολούθηση του όλου θέματος. «Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι γιατί η εταιρεία δεν εξέδωσε καμιά προειδοποίηση προς το επενδυτικό κοινό (profit warning) και ούτε ανακοίνωσε προηγουμένως για ενδεχόμενα πιθανά προβλήματα που αντιμετώπιζε». Εν ολίγοις, κατά την Κεφαλαιαγορά η εταιρεία αιφνιδίασε το επενδυτικό κοινό.

Εν μέρει ικανοποίηση πάντως υπάρχει για τη σημερινή ανακοίνωση, η οποία δίδει την εκδοχή της GSL για την κατάρρευση των δύο θυγατρικών της στη Βρετανία. Δεν θα υπάρξει, όπως μας αναφέρθηκε, νέα συμπληρωματική ανακοίνωση.

Χρέος μεγαλομετόχων

Ένα από τα θέματα όμως που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, αλλά συζητείται στο παρασκήνιο, είναι το χρέος που έχουν μεγαλομέτοχοι της εταιρείας προς αυτή ύψους £5,5 εκ. Να πούμε ότι το χρέος αυτό προέκυψε μετά τη διάλυση τρίτης εταιρείας με την οποία συνεργάζετο η GSL και ανέλαβαν να το εισπράξουν οι μεγαλομέτοχοι. Αφορούσε, δηλαδή, χρέος τρίτου έναντι της εταιρείας.

«Έτσι καταρρεύσαμε»

Όσον αφορά τις διευκρινίσεις που έδωσε η εταιρεία (ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύεται αυτούσια σε άλλη στήλη) σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: Στις 23 Σεπτεμβρίου 2004, η εταιρεία EXCEL AIRWAYS από το Ηνωμένο Βασίλειο αξίωσε από Golden Sun Holidays Ltd και AIRGLOBE HOLIDAYS LTD την προπληρωμή προγραμματιζόμενων πτήσεων, γεγονός που δεν κατέστη δυνατόν και οδήγησε στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, την επόμενη μέρα «επιδόθηκε στα γραφεία των δύο εταιρειών στο Λονδίνο, τα οποία ανήκουν στην άλλη θυγατρική εταιρεία LONGROW LTD, αξίωση της Τράπεζας Κύπρου για εξόφληση, εντός δύο ωρών, των οφειλών των δύο εταιρειών που κατά το χρόνο εκείνο ανέρχονταν σε Λίρες Αγγλίας 1.283.712,12», πράγμα που δεν κατέστη δυνατό.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το ΔΣ αποφάσισε να συγκαλέσει δυνατόν έκτατη γενική συνέλευση των μετόχων «κατά τη διάρκεια της οποίας, να ενημερώσει τους μετόχους για τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, να θέσει υπόψη τους τις επιλογές που υπό τις περιστάσεις υπάρχουν και να καλέσει τους μετόχους να αποφασίσουν κατά πόσον η εταιρεία Golden Sun Leisure (Cy ) Ltd θα συνεχίσει ή θα διακόψει τις δραστηριότητές της και/ή θα προβεί σε οποιαδήποτε διαβήματα για ανασυγκρότηση και/ή διευθέτηση με τους πιστωτές της και/ή θα διαλυθεί εκούσια και/ή θα λάβει οποιαδήποτε άλλα μέτρα».

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά...

Ανώδυνα πάντως θεωρεί πως θα απορροφήσει τους κραδασμούς η Aqua Sol, η οποία επίσης εξέδωσε ανακοίνωση υπό την πίεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως αναφέρει, «η επίδραση στις εργασίες για το τρέχον έτος δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο τέλος της», ενώ για το επόμενο έτος η επίδραση δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Σημειώνει ακόμα ότι «η συνολική συνεργασία για το 2003 με την GOLDEN SUN ήταν μόλις 3% των εισοδημάτων της Εταιρείας μας».

Για την είσπραξη των οφειλομένων αναφέρει ότι είχε εισπρακτέο ποσό που υπολογίζεται γύρω στα £1,8 εκ. «Για τη διασφάλιση των εισπράξεων έχουμε προβεί σε αρκετές ενέργειες μεταξύ των οποίων επιβαρύνσεις ακινήτων που ανήκουν στο συγκρότημα GOLDEN SUN με Β’ υποθήκες ύψους £1.150.000».

Του Γιώργου Αγαπίου