You are here

ΧΑΚ: Αρχές Μαΐου η λειτουργία των τριών αγορών

11/03/2004 17:20
Αρχές του ερχόμενου Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή η λειτουργία των τριών νέων αγορών στο κυπριακό χρηματιστήριο. Στην εξαγγελία της Κύριας, Παράλληλης και Εναλλακτικής αγοράς, καθώς και στο στρατηγικό σχέδιο του ΧΑΚ, θα προχωρήσει σε μια περίπου εβδομάδα, ο Πρόεδρος του ΔΣ Άκης Κλεάνθους.

Το όλο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των τριών νέων αγορών, θα ξεκαθαρίσει οριστικά, σε αυριανή συνάντηση του ΔΣ με τους νομικούς συμβούλους του ΧΑΚ και το νομικό εμπειρογνώμονα / συνεργάτη της κυβέρνησης Δρ Δημήτρη Τσιμπανούλη, ενώ, όπως δήλωσε ο κ. Κλεάνθους στο ΚΥΠΕ, με το στρατηγικό σχεδιασμό τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το Χρηματιστήριο με στόχο να καταστεί το ΧΑΚ ευέλικτο και ανταγωνιστικό, στο νέο περιβάλλον που καλείται να λειτουργήσει.

«Τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος των στρατηγικών κατευθύνσεων μπορούμε να εξαγγείλουμε τα άμεσα πλέον σχέδια μας», είπε ο κ. Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι οριοθετήθηκε, τόσο το «όραμα όσο και οι στρατηγικοί στόχοι» καθώς και οι τρόποι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι με τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων με βάση τις προϋποθέσεις που θα υπάρξουν με τα νέα νομοθετήματα».

Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε ότι η ολοκλήρωση του νομοθετικού μέρους «βρίσκεται στο παρά πέντε», προσθέτοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διευκρινίσεις σε σχέση με το νέο τρόπο εργασίας του Συμβουλίου και σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δοθεί το κείμενο στους νομικούς συμβούλους του ΧΑΚ με τους οποίους θα συναντηθούν αύριο για να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα το όλο νομοθετικό πλαίσιο.

Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια οι δικηγόροι θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να συμπληρώσουν τις όποιες τυχόν αλλαγές θα γίνουν και στη συνέχεια θα κατατεθεί το τελικό κείμενο στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Εισαγγελία.

«Ετοιμάζουμε σχετικές επιστολές προς τους προέδρους των εισηγμένων εταιρειών με όλα όσα αλλάζουν», είπε ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος σημείωσε ότι στους νέους αυτούς σχεδιασμούς του ΧΑΚ συμμετείχαν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (ΚΕΒΕ – ΟΕΒ - Κεντρική Τράπεζα - ΚΕΠΕΥ).

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική κατεύθυνση του ΧΑΚ είναι «η συνεργασία με χρηματιστήρια της περιοχής με αποκορύφωμα τη χρήση κοινής πλατφόρμας, η οποία διασφαλίζει τα κεφάλαια που τοποθετούνται στην περιοχή».

«Η κοινή πλατφόρμα με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι οποία θα εξαγγελθεί στους επόμενους μήνες και οι ευρύτερες συνεργασίες εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της βιωσιμότητας του ΧΑΚ», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ.

Κ.Κ.Κ.