You are here

ΧΑΚ: Φορολογικά κίνητρα και αποκρατικοποίηση πριν το τέλος 2022

23/06/2021 11:24

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται τα πλάνα αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων για ενίσχυση του ενδιαφέροντος εταιρειών για ένταξη στο ΧΑΚ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Μαρίνο Χριστοδουλίδη και  αξιωματούχων του ΔΣ του χρηματιστηρίου, γίνονται προσπάθειες για αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ πριν το τέλος του 2022.

Σε ότι αφορά τις σχετικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρθηκε ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα γίνει η επιλογή του Οίκου που θα αναλάβει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ. Ο οίκος θα έχει στη διάθεση του 14 μήνες να υλοποιήσει τη διαδικασία, ενώ ενδιαφέρον για να αναλάβουν την εν λόγω διαδικασία είχαν δείξει πέντε οίκοι εμπειρογνωμόνων υποβάλλοντας σχετικές προσφορές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Χρηματιστηρίου που προβλέπει την ιδιωτικοποίησή του, το ΧΑΚ θα μπορέσει να προσφέρει ακόμη πιο αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, μέσω της ενδυνάμωσης  τόσο νέων εταιρειών που θα ενθαρρυνθούν να εισαχθούν σ’ αυτό προς άντληση κεφαλαίων, όσο και των ήδη εισηγμένων εταιρειών.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ΧΑΚ

Αναφορικά με την ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμένεται να εφαρμοστεί εντός του τρέχοντος έτους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόσο ο ΥΠΟΙΚ όσο και ο Πρόεδρος του ΧΑΚ απηύθυναν κάλεσμα στις επιχειρήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένταξης στο Χρηματιστήριο, ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, εν μέσω και της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζοντας πως δεν υπάρχει σύγκριση με την εποχή του 1999.

«Το εργαλείο υπάρχει, ρευστότητα υπάρχει, αλλά ενδεχομένως λόγω του τι έγινε (το 1999), να υπάρχει αυτή η καχυποψία, κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ούτως ώστε το εργαλείο να χρησιμοποιηθεί με καλό τρόπο από την αγορά, από τις επιχειρήσεις, ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης. Είναι προς αυτό που δουλεύουμε και μέσω των κινήτρων και μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε από την πλευρά του πως «δεν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, υπάρχει έλλειψη εταιρειών στο Χρηματιστήριο για να επενδύσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές». Πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να επαναληφθεί το 1999 καθώς δεν συγκρίνονται οι νομοθεσίες που υπήρχαν τότε με το σήμερα».

«Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ζητήσει από το Υπουργό να δώσουμε και κάποια κίνητρα στις εταιρείες, στις καλές εταιρείες, να μπουν στο Χρηματιστήριο για να μπορέσει και δουλέψει σωστά η κεφαλαιαγορά της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Φορολογικά κίνητρα για ένταξη στο ΧΑΚ

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων με στόχο την ενθάρρυνση της ένταξης εταιρειών στο  ΧΑΚ, προσθέτοντας πως ο στρατηγικός σχεδιασμός του Χρηματιστηρίου προνοεί αποκρατικοποίηση και εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή μέχρι το τέλος του 2022.

«Είμαστε σε επαφή και σε στενή συνεργασία. Έχουμε συζητήσει τον στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ΧΑΚ το οποίο εμπεριέχει και την προσπάθεια αποκρατικοποίησης και στρατηγικού επενδυτή μέχρι το τέλος του 2022», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε πως η εξεύρεση επενδυτή, «είναι κάτι καταλυτικό ούτως ώστε να αναπτυχθεί η χρηματαγορά για να αποτελέσει μια εναλλακτική και επιπλέον μορφή χρηματοδότησης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ για τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στο χρηματιστήριο, είπε πως το ΧΑΚ δεν σταμάτησε τις εργασίες του  ούτε για μια ώρα. Πρόσθεσε όμως, ότι όλοι γενικά οι τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας έχουν πληγεί λόγω της αβεβαιότητας που έχει επιφέρει ο ιός και πως επηρεάστηκαν σημαντικά και οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ κατά το 2020.

Της Ελένης Χαραλάμπους