You are here

ΧΑΚ – Πόρισμα: Μπούμερανγκ η πρόωρη δημοσιοποίηση

15/10/2003 18:00
Συγνώμη... γράψτε λάθος... τελικά ίσως να είναι ανακριβή ή και λανθασμένα, μέρος των όσων περιέχονται στο αρχικό πόρισμα των επιστημονικών συνεργατών της βουλής για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Στην τραγική αυτή διαπίστωση, προέβησαν τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας, η οποία ακολούθησε ανοικτή για τα ΜΜΕ συνεδρία, κατά την οποία οι επιστημονικοί συνεργάτες της βουλής για το σκάνδαλο του ΧΑΚ (1999-2000) παρουσίασαν τα αρχικά πορίσματα των ερευνών τους.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε στη Stockwatch μέλος της επιτροπής, «την πατήσαμε...», σημειώνοντας πως ύστερα από 15 μέρες όταν και θα ολοκληρωθεί το πόρισμα, στη τελική του μορφή, δομή και συμπεράσματα, το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές διατυπώσεων και απαλείψεις νομικής σημασίας χαρακτηρισμών, εν σχέση με το αρχικό. Επεξηγώντας και διευκρινίζοντας πως σε κάποια σημεία διαπιστώσεις, απόψεις και συμπεράσματα των δύο συνεργατών της βουλής - τα οποία ειπώθηκαν και ενώπιον των ΜΜΕ - δεν είναι διασταυρωμένα και εξακριβωμένα, ενώ αναφορές και συμπεράσματα σε «άκυρα ή παράνομα επενδυτικά δάνεια, παρανομίες κ.ο.κ.» δεν είναι ελεγμένα.

Επιχείρηση αναστροφής...

Ενδεικτικές της επιχείρησης αναστροφής των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν και μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ, από την παρουσίαση των αρχικών πορισμάτων των επιστημονικών συνεργατών της βουλής, ήταν και οι δηλώσεις αργότερα των συμπροέδρων των δύο επιτροπών Πουργουρίδη και Χρυσοστόμου.

«Το ολοκληρωμένο πόρισμα θα τεθεί ενώπιον των αρχών που είναι αρμόδια να κρίνουν
εάν ήταν παράτυπα ή όχι τα δάνεια. Εμείς δεν είμαστε το αρμόδιο όργανο για
να πάρουμε απόφαση και να πούμε είναι παράνομα ή όχι» σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, ενώ ο κ. Πουργουρίδης σχολιάζοντας τα περί παρανομιών και παρατυπιών από εταιρείες του ΧΑΚ που παραχωρούσαν δάνεια για αγορά (ιδίων) μετοχών, τόνισε πως αυτή είναι «η θέση των τεχνοκρατών». Και ο κ. Πουργουρίδης υπέδειξε με νόημα: «Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της
παρατυπίας, εάν το δάνειο είναι άκυρο ή όχι, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο νομικό θέμα, το οποίο δεν είναι ούτε δουλειά της Βουλής να το αποφασίσει, ούτε δουλειά οποιουδήποτε άλλου. Ένα τέτοιο θέμα μόνο τα Δικαστήρια μπορούν να το αποφασίσουν τελεσίδικα» υπογράμμισε εν Ίδη απολογίας.

Στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε πως στο τελικό πόρισμα θα καταγράφονται και οι απόψεις των δύο επιτροπών. «Μην μας σπρώχνετε να πούμε σήμερα βεβιασμένα, θέσεις που είτε εμάς θα εκθέσουν ως Βουλή, είτε θα δώσουμε ψεύτικες και φρούδες ελπίδες σε ανθρώπους. Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που υποφέρουν από το γεγονός ότι έχουν πέσει θύματα του Χρηματιστηρίου. Ας μην αναξύουμε τις
πληγές τους προτού είναι η ώρα να το κάνουμε» είπε..

Ο φάκελος κάθαρση ΧΑΚ κλείνει σε 15 μέρες...

Όπως φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις των Χρίστου Πουργουρίδη και Άριστου Χρυσοστόμου, σε 15 μέρες κλείνει και ο Φάκελος «έρευνες της βουλής για το σκάνδαλο του ΧΑΚ». Δεν θα κάνουμε έρευνες εμείς ως Βουλή, έχουμε καταλήξει» τονίσθηκε πως «ο ρόλος μας θα περιοριστεί στο να υποβάλουμε ένα πόρισμα προς την Ολομέλεια, το οποίο αναμένουμε να υποβληθεί μέσα στο Νοέμβριο»

Μάλιστα, όπως είπαν ο ρόλος πλέον της βουλής θα επικεντρωθεί στην παρακολούθηση της πορείας και της αξιοποίησης της τελικής έκθεσης των δύο επιτροπών, στην οποία θα έχουν τυχόν εντοπιστεί παρατυπίες, «για να βεβαιωθούν ότι όλοι εκείνοι που έχουν πάρα πέρα ρόλο να διαδραματίσουν όπως είναι η Νομική Υπηρεσία, η Κεντρική Τράπεζα και άλλοι φορείς θα διαδραματίσουν το ρόλο αυτό σωστά και αποτελεσματικά».

Το πόρισμα

Σε 15 μέρες οι επιστημονικοί συνεργάτες της Βουλής θα έχουν έτοιμο το ολοκληρωμένο κείμενο των ευρημάτων τους, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια της κλειστής συνεδρίας. Στη συνέχεια και αφού εγκριθούν τα ευρήματα θα σταλούν σε όλους τους αρμοδίους φορείς, όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, η Κεντρική Τράπεζα και άλλοι ενδεχόμενα για να πάρουν τα ανάλογα μέτρα προς ολοκλήρωση των ερευνών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη