You are here

ΧΑΚ: Πόρτα εξόδου στους εκτάκτους

26/08/2003 12:35
Η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο Κυπριακό Χρηματιστήριο κατά την εκρηκτική περίοδο του 1999-2000 ήταν αδήριτη ανάγκη. Το υπουργείο Οικονομικών και η βουλή σε χρόνο ρεκόρ προώθησαν όλες τις διαδικασίες για την ενίσχυση του ΧΑΚ, σε έμψυχο υλικό. Ουδείς όμως μπορούσε να φανταστεί ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια από την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού θα ετίθετο θέμα πλεονασμού τους. Όντως τα πράγματα έτσι έχουν σήμερα παρά το γεγονός ότι το νέο αυτό δεν ξαφνιάζει.

Η SW είχε γράψει στις 26 Μαΐου ότι ειδικό εμπιστευτικό σημείωμα τέθηκε ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού στο οποίο σημειώνονταν οι ανησυχίες της νέας διοίκησης του ΧΑΚ σε σχέση με το εργασιακό μέλλον των 68 εκτάκτων υπαλλήλων του ΧΑΚ, καθώς όπως υπογραμμιζόταν, τα έσοδα του χρηματιστηρίου μειώθηκαν θεαματικά κάθετα λόγω του οδυνηρού κραχ (1999-2000) και ήταν αδύνατο το ΧΑΚ να αντέξει το εργατικό τους κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τόσο η διεύθυνση, όσο και το συμβούλιο του ΧΑΚ προβληματίστηκαν σοβαρά επί του όλου θέματος και συνεχίζουν να προβληματίζονται, δίδοντας παράλληλα και την ανάλογη πίστωση χρόνου, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στο χρηματιστήριο αξιών, πριν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Διαφαίνεται όμως ότι η επαγγελματική στέγη του ΧΑΚ δεν αντέχει οικονομικά το εποχιακό υπαλληλικό προσωπικό του. Τα περιθώρια στενεύουν, οι πόροι μειώνονται και το νέο συμβούλιο όχι μόνο θεωρεί λήξαν το θέμα των εποχιακών, αλλά θα προχωρήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και σε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού και εργατικού του κόστους.

«Είναι τραγικό να παίρνεις αποφάσεις που αφορούν το επαγγελματικό μέλλον νέων ανθρώπων που προσλήφθηκαν έστω ως εποχιακοί στο ΧΑΚ με την ελπίδα στο μέλλον να αποκατασταθούν μόνιμα σε ένα χώρο που προσφέρει ασφάλεια εργοδότησης. Οι εξελίξεις όμως μας διέψευσαν όλους και οι επιλογές μας είναι σαφώς μηδενικές. Αποτελεί μονόδρομο η έξοδος από το ΧΑΚ των εποχιακών», σημείωσε με έντονο προβληματισμό ανώτατο στέλεχος του ΧΑΚ.

Άφησε όμως και ένα μικρό παραθυράκι ελπίδας. «Το συμβούλιο ολοκληρώνει σύντομα το σχεδιασμό του και ειδικότερα την αναδόμηση (οργανική) του ΧΑΚ στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που απαιτεί η αγορά. Ενδεχομένως πάνω σε αυτό το επίπεδο (και θα είναι επιδίωξη μας) θα προσπαθήσουμε να επανδρώσουμε κάποια τμήματα με άτομα που εντάσσονται στο εποχιακό προσωπικό. Την ίδια ώρα σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες τότε θα εξετασθεί η απορρόφηση επίσης κάποιων ατόμων στη δημόσια υπηρεσία με προβάδισμα όσων έχουν περάσει κυβερνητικές εξετάσεις».

Λόγω της ευαίσθητης πτυχής του θέματος και επειδή και οι εποχιακοί του ΧΑΚ είναι στην ουσία και αυτοί θύματα της διετίας 1999-2000 δεν αποκλείεται σύμφωνα με συναφείς πληροφορίες μας να τεθεί και ενώπιον της νομοθετικής εξουσίας.

«Το σίγουρο είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν καταθέτει τα όπλα με τόση ευκολία όταν πρόκειται για το ψωμί εργαζομένων», φρόντισε να επισημάνει στην SW αξιωματούχος της ΣΕΚ.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, πάντως, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στη StockWatch ότι το «κεφάλαιο έκτακτοι» θα κλείσει οριστικά πριν το τέλος του έτους.

Του Λεύκου Χρίστου

*Ο Λεύκος Χρίστου είναι υπεύθυνος του οικονομικού ρεπορτάζ του ΑΝΤΕΝΝΑ.