You are here

ΧΑΚ: £353 εκ. ανήκουν σε «ξένους»

24/08/2004 08:32
Σε ξένους ανήκει το 14% (£353 εκ.) της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το ίδιο. Εντούτοις, η επενδυτική τους δραστηριότητα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Το ενδιαφέρον των ξένων εστιάστηκε κυρίως στις μετοχές του δείκτη FTSE. Από τα £353 εκ. που ανήκουν σε ξένους, τα £215 εκ. είναι επενδυμένα στις 20 επίλεκτες μετοχές του δείκτη: £127 εκ. ανήκουν σε ξένους ιδιώτες και τα υπόλοιπα σε ξένα νομικά πρόσωπα. Ο όρος ξένος, πάντως, πιθανόν να είναι παραπλανητικός, καθώς, πολλές περιπτώσεις αφορούν εταιρείες κυπριακών συμφερόντων ή κύπριους που έχουν διεύθυνση στο εξωτερικό.

Παρά το ψηλό ποσοστό τίτλων που ανήκει σε ξένους, η επενδυτική τους δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Οι ξένοι έχουν μόλις το 3% του συνόλου των επενδυτικών λογαριασμών στο ΧΑΚ, μόλις 9 από τις 278 χιλιάδες. Από αυτούς, μόλις 306 λογαριασμοί είχαν κινητικότητα τον Ιούλιο. Αν δεν ήταν μάλιστα και η νεοεισερχόμενη Vision, ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μικρότερος. Τον Ιούνιο ήταν μόλις 44.

Όσο για τους κύπριους; Ο αριθμός των λογαριασμών που είχαν κάποια κινητικότητα τον Ιούλιο ανήλθε στους 1620. Ο μέσος όρος όλων των λογαριασμών που είχαν κινητικότητα τον Ιούλιο περιορίστηκε στους 240 την ημέρα.

Η διασπορά στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Το 60% των λογαριασμών αποθετηρίου αποτελείται από μια μόνο μετοχή, το 30% από 2 μέχρι 5 και μόλις το 10 % πέραν των 5 μετοχών.

Δ.Σ.