You are here

Χρεόγραφα ΑΗΚ – ΑΤΗΚ – Δήμων στο ΧΑΚ!

17/07/2003 15:30
Ενδιαφέρον για την εισαγωγή χρεογράφου επέδειξε ήδη Τοπική αρχή και το συζητά με το Συμβούλιο

Η εισαγωγή στο ΧΑΚ χρεογράφων Ημικρατικών οργανισμών και Δήμων τοπικής αυτοδιοίκησης, μελετάται από το κυπριακό χρηματιστήριο σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών. Ενόψει της ένταξης στην ΕΕ, ΑΗΚ και ΑΤΗΚ και όλοι οι ημικρατικοί οργανισμοί προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και να προωθήσουν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα, θα έχουν την ευχέρεια να αντλούν κεφάλαια μέσω χρεογράφων τα οποία (θα) εισάγονται στο ΧΑΚ.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Άκης Κλεάνθους, σημειώνοντας μάλιστα πως οι Αρχές του χρηματιστηρίου συζητούν ήδη «για την εισαγωγή κάποιου χρεογράφου κάποιου Δήμου», αποφεύγοντας για ευνόητους λόγους να αποκαλύψει τη συγκεκριμένη Τοπική Αρχή. Ο κ. Κλεάνθους μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την παρουσίαση της πορείας εφαρμογής και υλοποίησης των 17 αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΧΑΚ.

«Θεωρούμε ότι θα είναι πολύ ελκυστικές επενδύσεις», σημείωσε εμφαντικά ο κ. Κλεάνθους, ακόμη και αν δεν μετοχοποιηθούν οι Ημικρατικοί όπως είναι η ΑΤΗΚ και ΑΗΚ, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αξιόγραφα ή χρεόγραφα, μη εισηγμένων εταιριών όπως είναι οι Δήμοι και άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου, που με την ευρωστία τους και τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεογράφων αυτών - ανάλογα με το ύψος των επιτοκίων – αποτελούν ελκυστική «χαμηλού κινδύνου» επένδυση», συμπλήρωσε.

«Η ΑΗΚ και ΑΤΗΚ για να μπορούν να ανταγωνιστούν και να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα, είτε θα πάνε στις Τράπεζες, είτε θα πάνε στην κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση βεβαίως σήμερα δεν μπορούν να αποταθούν, ενώ στις τράπεζες δεν τους συμφέρει πλέον», σημείωσε. «Εμείς δίνουμε την επιλογή στους δημόσιους αυτούς οργανισμούς να αντλούν κεφάλαια μέσω χρεογράφων τα οποία (θα) εισάγονται στο ΧΑΚ. Αν παραστεί ανάγκη σε αυτούς τους Οργανισμούς για κάποιο φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο έχουν, θα έχουν την ευκαιρία μέσω του ΧΑΚ και χρεογράφων τα οποία θα διαπραγματεύονται στο κυπριακό χρηματιστήριο, να αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ως προς τον τρόπο εισαγωγής, τα περιθώρια, τη χρονική διάρκεια και τη συχνότητα έκδοσης των κυβερνητικών χρεογράφων, της δευτερογενούς αγοράς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ, «αυτό αποτελεί θέμα πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών».

Του Κυριάκου Κυριακίδη