You are here

Χρηματιστές «για όλες τις δουλειές» τέλος...

17/09/2003 11:53
Στα θρανία και προσοντούχους τους θέλει η Πολιτεία...
Αυτοί όμως αντιδρούν...


Η περίοδος των «χρηματιστών για όλες τις δουλειές» ανήκει στο παρελθόν. Πλέον, ο κάθε χρηματιστής πρέπει να επιλέξει συγκεκριμένο τομέα ή τομείς, στους οποίους θα δραστηριοποιείται και μάλιστα, για να μπορεί να ασκεί το επάγγελμα θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει «πιστοποιητικό» και τη σχετική άδεια.

Όπως πληροφορείται η Stockwatch, ο διάλογος ΣΜΕΧΑΚ και υπουργείου Οικονομικών για τα πιστοποιητικά των χρηματιστών, βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις δύο πλευρές να διατηρούν διαφορετικές θέσεις. Το μεν ΥΠΟΙΚ ζητά όπως για την εξασφάλιση των πιστοποιητικών για τη φύση της εργασίας που θα επιτρέπεται να εκτελεί ο κάθε χρηματιστής, να δίνονται οι σχετικές άδειες εξάσκησης του επαγγέλματος, αφού πρώτα οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθήσουν κάποια σεμινάρια και παρακαθίσουν σε εξετάσεις...

Ωστόσο, αντιδρούν οι έχοντες σήμερα τη σχετική άδεια, με «μπροστάρηδες» τους παλαιότερους στο επάγγελμα, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτό αποτελεί αδικία. Στον «ορίζοντα» όμως φαίνεται η ανησυχία ότι ίσως κινδυνέψουν να χάσουν την άδεια τους, θεωρώντας ότι η εμπειρία τόσων χρόνων δεν μπορεί να μην επιμετράται.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στη Stockwatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, με τις θεσμικές και άλλες αλλαγές που έχουν επέλθει στο κυπριακό χρηματιστήριο και οι οποίες, μεταξύ άλλων, έχουν αλλάξει άρδην και το τοπίο στη φύση των εργασιών των χρηματιστών - κυρίως με τη λειτουργία των ΚΕΠΕΥ και το κλείσιμο των χρηματιστηριακών γραφείων - δεν μπορεί σήμερα ένας χρηματιστής να τα κάνει «όλα».

Όπως πάντως, πληροφορείται η «SW», ο ΣΜΕΧΑΚ ετοιμάζεται να συγκαλέσει συνάντηση των μελών του εντός των προσεχών ημερών για να τους ενημερώσει αναφορικά με το που βρίσκεται το όλο θέμα και ο διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη