You are here

Η μεγάλη αποτυχία του κυπριακού χρηματιστηρίου

22/03/2019 09:30

Στο περιθώριο των εγχώριων οικονομικών εξελίξεων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το κυπριακό χρηματιστήριο, αδυνατώντας να προσελκύσει νέες εταιρείες στη ρυθμιζόμενη του αγορά, την ίδια στιγμή που οι υφιστάμενες εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται στην πόρτα εξόδου.

Η στενότητα κεφαλαίων που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι κυπριακές επιχειρήσεις δεν έδωσε καμία απολύτως ώθηση στο κυπριακό χρηματιστήριο, που παραμένει αναξιοποίητο τόσο από οικονομικούς φορείς όσο και από την πολιτεία.

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν καμία εταιρεία δεν έχει καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια με ανοικτή έκδοση στο χρηματιστήριο, καθιστώντας τον θεσμό σχεδόν αχρείαστο.

Η κυβέρνηση κάνει εδώ και χρόνια πλάνα για πώληση του σε ιδιώτες, με στόχο την αναβάθμιση του, χωρίς όμως ούτε αυτό να έχει προχωρήσει.

Η αποτυχία του θεσμού είναι εμφανής από τη μαζική φυγή εταιρειών που παρατηρείται.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch το ΧΑΚ, ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών στη ρυθμιζόμενη αγορά μειώθηκε το 2018 στις 66 από 73 το 2017.

Το ίδιο το ΧΑΚ κάνει προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης.  Χωρίς όμως στήριξη από την πολιτεία, οι προσπάθειες του χρηματιστηρίου να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα, πέφτουν στο κενό.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του χρηματιστηρίου Νίκος Τρυπάτσας κληθείς να απαντήσει για την τάση φυγής εταιρειών, απάντησε ότι «όντως παρατηρείται αυτό το γεγονός από κάποιες εταιρείες και είναι κάτι που μας απασχολεί».

«Το χρηματιστήριο θα ήθελε να δει καινούριες πρόσθετες εταιρείες να εισάγονται και στη ρυθμιζόμενη αγορά διότι ως γνωστό η ΝΕΑ Αγορά που δημιούργησε ελκύει ήδη αξιόλογο ενδιαφέρον τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό», τονίζει.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τρυπάτσας, οι εταιρείες πρέπει να επιδιώκουν εισαγωγή στο χρηματιστήριο στο οποίο υπάρχει διαφάνεια των αποτελεσμάτων και των εξελίξεων τους, κάτι που επιδιώκει διεθνώς η επενδυτική κοινότητα.

«Το χρηματιστήριο είναι θεσμός που μπορεί να ελκύσει επενδύσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό και σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Κάθε ανεπτυγμένη οικονομία έχει ένα ανεπτυγμένο χρηματιστήριο που αντανακλά στην οικονομία και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε».

Επίσης, τονίζεται ότι στο ΧΑΚ προσφέρεται μηχανισμός διαμόρφωσης τιμής σε καθημερινή βάση για τους επενδυτές και δυνατότητα εύκολης επένδυσης και ρευστοποίησης μετοχών.

Το 2010 ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών στη ρυθμιζόμενη αγορά ανήλθε στις 121 ενώ το 2002 είχαν φτάσει τις 155.

Παρά τη μείωση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών, αύξηση παρουσιάζει η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς λόγω της εισαγωγής κυβερνητικών τίτλων.

To 2018 η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε στα €6,1 δισ. από €4 δισ. το 2017 ενώ σήμερα ανέρχεται στα €6 δισ.

Παρά τη μείωση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών στη ρυθμιζόμενη αγορά, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση το ενδιαφέροντος για τη ΝΕΑ αγορά του ΧΑΚ λόγω των πιο ευέλικτων ρυθμίσεων και των πιο απλών κριτηρίων εισδοχής.

Ο αριθμός των εταιρειών στη ΝΕΑ αγορά του ΧΑΚ ανέρχεται σε 38 ενώ έχουν εισαχθεί και 29 εταιρικά ομόλογα εκ των οποίων τα 21 είναι από εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κυπριακό χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες το 2018 ανατρέποντας τη θετική πορεία που καταγράφηκε το 2017 μετά από επτά χρόνια απωλειών.

Της Γεωργίας Χαννή