You are here

Η μείωση των επιτοκίων και η (μη) αντίδραση του ΧΑΚ

15/04/2003 11:15

Τι δηλώνει στη «SW» ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑΚ Κώστας Τουμπουρής


Με αργούς ρυθμούς αντιδρά το κυπριακό χρηματιστήριο και μάλλον καθυστερημένα φαίνεται να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, σε πλήρη αντίθεση δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει στις διεθνείς χρηματαγορές. Η σημαντική εξέλιξη που σημειώθηκε πρόσφατα με την ζητούμενη από πολλές πλευρές, μείωση των επιτοκίων για ανάκαμψη του αρνητικού κλίματος που δημιούργησε ο πόλεμος στο Ιράκ και των δυσμενών επιπτώσεων στο τουριστικό ρεύμα και κατ’ επέκταση στην οικονομία, άφησε για άλλη μια φορά «ασυγκίνητο» το ΧΑΚ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ των Χρηματιστών, Κώστας Τουμπουρής, εκτιμά σύμφωνα με σχετική δήλωση του στη Stockwatch, ότι το «θετικό στοιχείο» για την χρηματαγορά, δηλ. της μείωσης των επιτοκίων, δεν έχει ακόμη την «αντανάκλαση» του στο ΧΑΚ, γιατί όπως σημειώνει «προς το παρόν δεν έχουν εκτιμηθεί σωστά οι αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση στο Ιράκ. «Εφόσον μετρηθούν και οι αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξει και η θετική επίδραση στην κυπριακή χρηματαγορά από την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων» τονίζει ο κ. Τουμπουρής.

Ο ΣΜΕΧΑΚ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του, υποστηρίζει ένθερμα την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, για τη δημιουργία «Ομάδας Δράσης» (Task Force) θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα θεσμό «πάρα πολύ χρήσιμο», αφού σύμφωνα με τον κ. Τουμπουρή, στα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν το ΧΑΚ ήταν και είναι αναγκαίος ο συντονισμός όλων των φορέων προκειμένου να προωθηθούν οι κατάλληλες λύσεις.

«Εισηγήσεις υπάρχουν από πολλές πλευρές και από όλους τους θεσμικούς εταίρους και πιστεύω», ανέφερε στη «SW», «ότι είναι πάρα πολύ καλή ιδέα να μαζευτούν κάτω από μια σκέπη και να προωθηθούν». Θετικό στοιχείο, για τον υπό δημιουργία νέο Θεσμό, χαρακτηρίζει ο κ. Τουμπουρής, το γεγονός ότι έχει «ημερομηνία λήξης» η διαδικασία ολοκλήρωσης των εισηγήσεων. «Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός θέτει και συγκεκριμένα «προκαθορισμένα χρονικά διαγράμματα» για την προώθηση και υλοποίηση των όποιων εισηγήσεων» είπε στη «SW» ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑΚ.

Ερωτηθείς για τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη, για το διορισμό νέου Πρόεδρου του ΧΑΚ, ο κ. Τουμπουρής είπε ότι δεν απαιτούνται εξειδικευμένα προσόντα, αλλά ότι θα «πρέπει να είναι γνώστης του χρηματιστηριακού περιβάλλοντος». Ωστόσο, ο χρηματιστής Λούης Κλάππας, μέλος του ΔΣ του ΣΜΕΧΑΚ, συναρτά την αναγκαιότητα ή μη, για τον διορισμό νέου προέδρου του ΧΑΚ από το χρόνο υλοποίησης του Blue Print για την «ιδιωτικοποίηση ή μη του ΧΑΚ».

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση του ΔΣ του ΣΜΕΧΑΚ, με τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τουμπουρής την χαρακτήρισε ως μια «πρώτη συνάντηση γνωριμίας» με σκοπό να πληροφορηθεί ο Σύνδεσμος τις «πρώτες του σκέψεις και ιδέες» σε σχέση με το χρηματιστήριο. Πέραν μιας γενικής ενημέρωσης και της ανακοίνωσης για την «Ομάδα Δράσης» (Task Force) «δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες ούτε σε μεγάλο βάθος συζήτησης» κατέληξε.

Του Κυριάκου Κυριακίδη