You are here

Και τώρα... μετοχοδάνεια

24/01/2005 08:49
Καθοριστική των εξελίξεων γύρω από το πολυσυζητημένο θέμα των μετοχοδανείων αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός θα επιδιώξει να έχει επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (εμπορικές τράπεζες – συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα – ΧΑΚ– κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών) για να γίνει ένα τελικό κοσκίνισμα των θέσεων όλων επί του χρόνιου θέματος των επενδυτικών δανείων, με στόχο να διαμορφωθεί η φόρμουλα, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Ο ΥΠΟΙΚ θα συγκαλέσει επίσης για το ίδιο θέμα, ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη, κύριο αντικείμενο της οποίας θα είναι, κατά βάση, να υπολογισθεί, σύμφωνα με όλα τα σενάρια, το κόστος που θα επωμισθούν τα κρατικά ταμεία για να δοθεί τέλος στο πολύκροτο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η χρηματιστηριακή φούσκα της διετίας 1999-2000.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει μέχρι σήμερα διαφοροποιηθεί και εξακολουθεί να στηρίζεται στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει κάλυψη των οικογενειών εκείνων που απολαμβάνουν ετήσιου εισοδήματος μέχρι £18 χιλ. Επίσης, θέτει οροφή, για κάλυψη των επενδυτικών δανείων που έχουν συναφθεί για αγορά μετοχών μέχρι £100 χιλ.

Οι εμπορικές τράπεζες, που είναι ένας βασικός κρίκος στο όλο ζήτημα έχουν καταθέσει στο ΥΠΟΙΚ τις δικές τους θέσεις με βάση τις οποίες, κρατικής αρωγής, θα μπορούν να τύχουν νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα φθάνει και μέχρι £30 χιλ. Επίσης, εισηγούνται επέκταση του ορίου των επενδυτικών δανείων από £100 χιλ. στις £200 χιλ.

Νερό στο κρασί…

Επί της επέκτασης του συνολικού ποσού του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, η κυβέρνηση, φαίνεται να ρίχνει νερό στο κρασί της και ενδέχεται να αποδεχθεί κάποια αλλαγή. Όμως το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο θα πρέπει να επεκτείνει την κάλυψη των επενδυτικών δανείων πέραν των £100 χιλ.

Ο Υπουργός Οικονομικών που κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες μας αρκέστηκε να επιβεβαιώσει στη StockWatch ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές στη λήψη οριστικών αποφάσεων για τα μετοχοδάνεια και σημείωσε: «Το σχέδιο εκτιμώ ότι, μετά και τις επαφές μου με τα εμπλεκόμενα μέρη, θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στη Bουλή γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου. Στόχος της πρότασης του ΥΠΟΙΚ είναι να καλύψει μεγάλο μέρος των οικονομικών ζημιών που έχουν υποστεί δεκάδες χιλιάδες επενδυτές χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, κατά τη χρηματιστηριακή περίοδο 1999-2000. Η κάλυψη θα αφορά μόνο φυσικά και όχι νομικά πρόσωπα».

Ο Μάκης Κεραυνός είπε ακόμη ότι την περασμένη εβδομάδα που βρισκόταν στις Βρυξέλλες είχε την ευκαιρία στο περιθώριο της συνόδου του ECOFIN να συζητήσει το θέμα με ευρωπαίους αρμόδιους οι οποίοι καταρχήν έχουν ανάψει το πράσινο φως στην Κύπρο για να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα αφορά στην οικονομική αρωγή των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και τα οποία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές κατά τη χρηματιστηριακή φούσκα της διετίας 1999-2000.

Τι κόστος αναλαμβάνουν οι τράπεζες

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εμπορικές τράπεζες φαίνονται διατεθειμένες να επωμισθούν ένα κόστος γύρω στο 35% των συνολικών επενδυτικών χρεών. Ο ειδικός φορέας που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση θα επωμισθεί ένα κόστος για αποπληρωμή των επενδυτικών δανείων γύρω στο 25%, ενώ όλοι οι επηρεαζόμενοι επενδυτές, που εμπίπτουν ασφαλώς εντός των κριτηρίων, θα αναλάβουν να καταβάλουν μόνο το 15% του επενδυτικού τους χρέους. Επιπρόσθετα από τον ειδικό φορέα, η κυβέρνηση θα εκδώσει και θα δώσει στις τράπεζες εικοσαετή χρεόγραφα με κρατική εγγύηση και με επιτόκιο 3,5%. Οι τράπεζες επί του σημείου αυτού προτείνουν δεκαετή κυβερνητικά χρεόγραφα και με πιο ψηλό επιτόκιο.

Ο γενικός διευθυντής του κυπριακού Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Γιώργος Χατζηαναστασίου σχολιάζοντας τις αναμενόμενες εξελίξεις παρατήρησε πως το θέμα των μετοχοδανείων θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο. Περαιτέρω καθυστέρηση, είπε, βαίνει σε βάρος των επηρεαζόμενων επενδυτών, των τραπεζών αλλά και του θεσμού. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο πολύχρονο αυτό θέμα. Οι τράπεζες είναι θετικές στο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τελεί υπό την αίρεση της Κεντρικής Τράπεζας. Θέλω επίσης να πω ότι οι εμπορικές τράπεζες είναι υπέρ της διεύρυνσης των κριτηρίων και έχουμε υποβάλει προς την κατεύθυνση αυτή τις εισηγήσεις μας προς τον Υπουργό Οικονομικών».

Σημειώνεται πως οι δύο μεγάλες τράπεζες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΥΚ για διευθέτηση του θέματος των μετοχοδανείων των υπαλλήλων τους. Η Ελληνική Τράπεζα διευθέτησε πέρσι το θέμα με κόστος που ανήλθε κοντά στα £4 εκ.

Λ.Χ.