You are here

Καπράλος: Οφέλη ΧΑΚ από κοινή πλατφόρμα

06/02/2007 16:31

• Εντυπωσιακή αύξηση όγκου συναλλαγών

• Διπλασιασμός συμμετοχής ξένων θεσμικών

• Ενδιαφέρον για χρηματιστήριο Σόφιας


Οι πρώτες ενδείξεις από τη συμμετοχή του ΧΑΚ στην κοινή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης αξιών με το ΧΑ είναι αρκετά ελπιδοφόρες, εκτιμά ο πρόεδρος του ελληνικού χρηματιστηρίου Σπύρος Καπράλος. Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΕΒΕ με τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου και Ελλάδος, ο κ. Καπράλος χαρακτήρισε εντυπωσιακή την αύξηση που παρατηρείται στους όγκους συναλλαγών του ΧΑΚ από τη μέρα έναρξης της κοινής πλατφόρμας και μίλησε για το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών. Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας τους με το χρηματιστήριο της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, ο μέσος όρος του ημερήσιου τζίρου του ΧΑΚ ξεπέρασε τα €20 εκ. το πρώτο δίμηνο λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας, ενώ τον Ιανουάριο του 2007 έφθασε τα €27 εκ. «Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2006 (πριν να ξεκινήσει η πλατφόρμα) ο ημερήσιος τζίρος έφθανε τα €8,8 εκ., το 2005 ανερχόταν σε €1,6 εκ. και το 2004 σε €300 χιλ.», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΧΑ μίλησε και για τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κυπριακή αγορά πριν και μετά την έναρξη της πλατφόρμας. «Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών και μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2006 οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν ποσοστό 3,6% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του κυπριακού χρηματιστηρίου. Σήμερα, ακριβώς τρεις μήνες μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας, οι ξένοι επενδυτές έχουν σχεδόν διπλασιάσει τη συμμετοχή τους και κατέχουν πλέον σχεδόν το 6,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ», σημείωσε.

Το αντίστοιχο ποσοστό στο ΧΑΑ είναι 46%.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπράλος, με την κοινή πλατφόρμα οι εισηγμένες εταιρείες του κυπριακού χρηματιστηρίου, έχουν λαμπρό πεδίο δράσης. «Δεν χρειάζεται πια να κάνουν dual listings, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν τεράστια επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Οι εταιρείες αυτές όμως οφείλουν να έχουν ένα καλό στρατηγικό πλάνο, υψηλή κερδοφορία, σωστή εταιρική διακυβέρνηση και κυρίως όραμα για το μέλλον», επεσήμανε.

Ο κ. Καπράλος αφού χαρακτήρισε αρκετά μικρά τα περιφερειακά χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλλουν για συμμετοχή του χρηματιστηρίου της Σόφιας στην κοινή πλατφόρμα. «Την περασμένη εβδομάδα, μετέβη στη Σόφια αποστολή του ΧΑΚ και του ΧΑ, η οποία παρουσίασε στους φορείς της αγοράς την εμπειρία από τη μεταξύ μας συνεργασία στην κοινή πλατφόρμα. Επίσης εκδηλώσαμε ενδιαφέρον από κοινού για απόκτηση του 44% του βουλγάρικου χρηματιστηρίου από την κυβέρνηση της χώρας», είπε.

Τέλος, τόνισε ότι οι αγορές που συμμετέχουν στην κοινή πλατφόρμα ενώνονται εικονικά και οι χρηματιστηριακές τους εταιρείες, αποκτούν πρόσβαση και πληροφόρηση για τα τεκταινώμενα στα συνεργαζόμενα χρηματιστήρια. «Έτσι μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους, καθώς δεν χρειάζεται να διατηρούν διαφορετικά συστήματα και διαδικασίες για την πρόσβαση σε κάθε αγορά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή πλατφόρμα, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την οργανική ανάπτυξη των μικρών περιφερειακών αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ