You are here

Κόντρα ΧΑΚ-Κεφαλαιαγοράς

13/12/2001 02:31
- Για την Global

Σοβαρή διαφωνία ανέκυψε μεταξύ επιτροπής κεφαλαιαγοράς και συμβουλίου του χρηματιστηρίου αξιών σχετικά με την αναστολή ή όχι της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας Global.

Όπως είναι γνωστό η επιτροπή κεφαλαιαγοράς διερευνά εδώ και αρκετό καιρό, κατά πόσο η εν λόγω εταιρία έχει παραβιάσει εταιρικούς κανονισμούς που διέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του χρηματιστηρίου. H επιτροπή κεφαλαιαγοράς με επιστολή της προς το συμβούλιο του ΧΑΚ ζήτησε προχθές την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Globalsoft, με το σκεπτικό ότι με την απόφαση αυτή προστατεύονται τα συμφέροντα του επενδυτικού κοινού. Στην επιστολή, δεν καταγράφονται λεπτομερειακά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι της απόφασης της επιτροπής. Γι’ αυτό το λόγο το συμβούλιο του ΧΑΚ δεν έχει πεισθεί από την εξέταση της επιστολής της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, δηλαδή εάν θα πρέπει να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής. Οι Αρχές του ΧΑΚ δημοσιοποίησαν το πρωί, δια στόματος του προέδρου τους Πάρη Λένα, ότι το συμβούλιο απέρριψε την εισήγηση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Ο κ. Λένας φέρεται να έχει δηλώσει ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν έχει παραθέσει επαρκή στοιχεία και δικαιολογητικά που να δικαιολογούν υιοθέτηση της απόφασης της επιτροπής. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας το συμβούλιο του ΧΑΚ μελέτησε παράλληλα με τις εισηγήσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και την επιστολή του νομικού συμβούλου της Globalsoft βάσει της οποίας, τυχόν αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής θα άφηνε το συμβούλιο του ΧΑΚ εκτεθειμένο. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, οι λόγοι που προβάλλει στο όλο θέμα η επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν αποτελούν ισχυρό αιτιολογικό και ούτε στοιχειοθετούν σοβαρή υπόθεση ώστε να ληφθεί απόφαση για αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η νέα σύνθεση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς διαφωνεί πλήρως με το συμβούλιο του ΧΑΚ σε θέμα κορυφαίου ενδιαφέροντος.