You are here

ΚΤ προς Τράπεζες: Ας προσέχατε...

01/11/2002 17:21
Ο Χριστοδούλου σχολιάζει τις καταγγελίες για πιέσεις τραπεζών προς πελάτες για εξόφληση δανείων αγοράς μετοχών

Με εύσχημο τρόπο και για ευνόητους λόγους, απέφυγε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, να σχολιάσει κατά πόσον δικαιολογείται η ανοδική πορεία που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες το Χρηματιστήριο, σημειώνοντας ότι περισσότερο αρμόδιοι να το σχολιάσουν είναι ο υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Χριστοδούλου απάντησε πάντως, στα περί καταγγελιών από πολίτες οι οποίοι πιέζονται έντονα να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των δανείων που είχαν παλαιότερα συνάψει για αγορά μετοχών, σημειώνοντας με νόημα ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι "υποχρεωμένη να επισημάνει στις εμπορικές τράπεζες ότι οφείλουν ή όφειλαν να προβλέψουν τη διασφάλιση δανείων που έχουν δώσει ή δίνουν είτε για επενδυτικούς είτε για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς".

"Τα χρήματα αυτά", επεσήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής, δεν είναι των τραπεζών αλλά του κυπριακού λαού που τα καταθέτει και οφείλουν οι τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά «ως θεματοφύλακες των χρημάτων αυτών να διασφαλίζουν το λαβείν, το οποίο σε τελευταία ανάλυση είναι λαβείν των ίδιων των μετόχων τους".

Ερωτηθείς εάν έχουν αρθεί οι προσφερόμενες διευκολύνσεις προς αυτούς που χρωστούν, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι δεν νομίζει ότι "υπάρχει τράπεζα που να ισχυριστεί ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει εισέλθει σε λεπτομέρειες των δέκα και είκοσι χιλιάδων λιρών" που χρωστούν οι μικροεπενδυτές. Εξηγώντας, ότι η ΚΤ δίνει έμφαση μόνον «στις περιπτώσεις εκατομμυρίων".

Του Κυριάκου Κυριακίδη