You are here

Λαϊκή: Αναβολή για πληροφόρηση (2)

24/10/2006 18:00
• Ελέω φωνών της αντιπολίτευσης

• Λειτουργούν από αύριο Data Rooms

• Πρόσκληση για κοινή διάσκεψη στο Λαζαρίδη


Την αναβολή κατά μία εβδομάδα της Γενική Συνέλευσης της Λαϊκής Τράπεζας, στην οποία θα αποφασίζετο κατά πόσο θα προχωρήσει η τριπλή συγχώνευση Λαϊκής-Marfin-Εγνατίας, αποφάσισαν σήμερα σχεδόν ομόφωνα οι μέτοχοι της τράπεζας, υιοθετώντας έτσι την πρόταση που υπέβαλε ο Αντιπρόεδρος της Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος. Η νέα συνέλευση ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη, στις 5μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο στη Λευκωσία και θα κληθεί να εγκρίνει την έκδοση κεφαλαίου για εξαγορά της Marfin Financial Group και της Εγνατία με την αποποίηση του δικαιώματος πρώτης επιλογής που έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Για να εγκριθούν τα ψηφίσματα, χρειάζεται ειδική πλειοψηφία 75% των παρόντων μετόχων. Στη σημερινή Γενική Συνέλευση έδωσαν το παρών τους 1,200 μέτοχοι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 52,36% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, εκ των οποίων το 48,92% ήταν δια πληρεξουσίου.

Αυτοί που ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία έχουν ήδη αποφασίσει

Ο κ. Βγενόπουλος μιλώντας στη Συνέλευση τόνισε πως ο κύριος λόγος που αποφάσισαν να αναβάλουν τη Συνέλευση ήταν οι φωνές της αντιπολίτευσης του deal οι οποίοι διατυμπάνιζαν όπως είπε πως δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση για το εγχείρημα μας. «Δεν νομίζω πάντως πως αν δουν τα στοιχεία που ζήτησαν να αλλάξουν γνώμη, καθώς έχουν ήδη καταδικάσει το deal. Εμείς πάντως θα προχωρήσουμε από αύριο στην παροχή όλων των απαιτούμενων στοιχείων σχετικά με τις δημόσιες προσφορές που έχουν ανακοινωθεί και την προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω Data Rooms, σε όλους τους μετόχους μας», υπογράμμισε.

Πως θα ενημερωθούν οι μέτοχοι

Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Χρίστος Στυλιανίδης τα Data Rooms θα λειτουργούν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας μεταξύ των ωρών 08:00-17:00 από αύριο μέχρι τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου (εξαιρουμένου του Σαββατοκύριακου), «Οι μέτοχοι θα πάρουν όλα τα στοιχεία για τις οικονομικές καταστάσεις της Marfin, της Εγνατίας και της Λαϊκής Ελλάδας από το 2004 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2006, θα πληροφορηθούν για τα μελλοντικά σχέδια του νέου σχήματος, τη μετοχική του σύνθεση ενώ θα υπάρχουν επίσης οι αποτιμήσεις των δύο συμβούλων του deal, Deutsche Bank και Keefe, Bruyette & Woods,κ.α. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι μέτοχοι είναι να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα.», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Να κοπιάσει με το χαρτάκι του ο κ. Λαζαρίδης

Το κλίμα στη σημερινή Συνέλευση ήταν πολύ θερμό ως προς το πρόσωπο του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος με την είσοδο του στην αίθουσα καταχειροκροτήθηκε από όλους σχεδόν τους παρευρισκομένους. Ο Αντιπρόεδρος της Marfin στην ομιλία του προς τους μετόχους αναφέρθηκε και στη διαμάχη που είχε επίσημα το τελευταίο τριήμερο με τον κ. Κίκη Λαζαρίδη. «Θέλω να πω στον κ. Λαζαρίδη εάν του έχει απομείνει ίχνος ήθους, να δώσει στη δημοσιότητα το χαρτί που ανέμιζε και ισχυριζόταν πως του έδωσα να υπογράψει. Προκαλώ τον κ. Λαζαρίδη να έρθει με το χαρτάκι του και να κάνουμε μαζί κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Πρέπει ο κύριος αυτός να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη δικαιοσύνη και να σταματήσει να αμφισβητεί τα ήθη μου, τα οποία δεν αμφισβήτησε κανείς στα 35 χρόνια της καριέρας μου», σημείωσε.

ΟΧΙ σε περαιτέρω αναβολή

Απαντώντας σε απαίτηση μικρομετόχου ο οποίος ζητούσε να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση για περισσότερο από μία εβδομάδα, ο κ. Βγενόπουλος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ο χρόνος της μιας εβδομάδας που δίνεται στους μετόχους για να μελετήσουν το deal, τους φτάνει και τους περισσεύει. Παράλληλα απέδωσε τη μη παροχή περισσότερων πληροφοριών προς τους μετόχους στη διαφορετική νομοθεσία των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας και της Κύπρου, προσθέτοντας πως η περαιτέρω πληροφόρηση με βάση την ελλαδική νομοθεσία δίνεται κατά τη διάρκεια των Συνελεύσεων. «Εν πάση περίπτωση όμως θεωρώ πως με όσα γράφτηκαν στο Τύπο για το deal, και την έκθεση της UBS που στέλλει ενθαρρυντικά μηνύματα για το εγχείρημα μας θα έπρεπε όλοι οι μέτοχοι να ήταν ήδη πληροφορημένοι», επεσήμανε.

Συγνώμη προς μικρομέτοχο

Ο Αντιπρόεδρος της Marfin αναφέρθηκε και στο μοναδικό σοβαρό λάθος που έκανε όπως είπε από το διάστημα που πηγαινοέρχεται στην Κύπρο. «Θέλω να ζητήσω δημόσια συγνώμη στο μέτοχο που αποκάλεσα μπακάλη. Ήταν μια στιγμή προσωπικής αδυναμίας και εκνευρισμού και ζητώ από το μέτοχο να με συγχωρέσει. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να το μειώσω ή να τον θίξω. Για μένα όλοι οι μέτοχοι αντιμετωπίζονται με το ίδιο φακό ανεξάρτητα με το επάγγελμα που ασκούν και το ύψος των μετοχών που κατέχουν. Και εμένα ο παππούς μου ήταν τσαγκάρης και δεν μπήκα εκ γενετής σε μεγάλα τζάκια», πρόσθεσε.

Ιστορικές στιγμές

Δηλώσεις έκαναν σήμερα τόσο ο Πρόεδρος του Ομίλου Νεοκλής Λυσσάνδρου, όσο και ο μεγαλομέτοχος Πλάτωνας Λανίτης. Ο κ. Λυσσάνδρου χαρακτήρισε ιστορικές τις στιγμές που περνά η τράπεζα και εξέφρασε την πεποίθηση πως και οι υπόλοιποι μέτοχοι συναισθάνονται τη σημαντικότητα των στιγμών αυτών. Τέλος ο κ. Λανίτης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Βγενόπουλο για τη σκληρή εργασία που έκανε προς υλοποίηση του deal, η οποία όπως είπε έγινε στη σκιά ενός βρωμερού πολέμου που δέχθηκε. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση για τις δημόσιες προτάσεις που υποβλήθηκαν οι οποίες όπως είπε αν πραγματοποιηθούν θα ευνοήσουν τόσα τα συμφέροντα του Ομίλου, όσο και των εργαζομένων και των μετόχων της τράπεζας.

Του Σωκράτη Ιωακείμ