You are here

Μ. Χριστοδουλίδης: Σημαντικός ο ρόλος ΧΑΚ

16/07/2019 15:40

Το ΧΑΚ με αξιοπιστία και διαφάνεια μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης.

Σε συνάντηση γνωριμίας του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΧΑΚ με εκπροσώπους των ΜΜΕ ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «τομείς όπως η προσέλκυση επενδύσεων, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων, η προβολή της διεθνούς εικόνας της οικονομίας μας, η εταιρική διακυβέρνηση και η διαφάνεια στο «επιχειρείν» μπορούν να προωθηθούν μέσω του Χρηματιστηριακού θεσμού».

Σημείωσε ότι κάθε αναπτυγμένη χώρα παγκοσμίως προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία μιας αποτελεσματικής και αξιόλογης χρηματιστηριακής αγοράς ώστε οι εταιρείες να μπορούν να την αξιοποιούν για σκοπούς ανάπτυξης τους.

Τόνισε ότι «κεντρική στόχευση μας είναι η αναζωογόνηση του ΧΑΚ, ο εμπλουτισμός των προϊόντων και υπηρεσιών του, η προσέλκυση νέων εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των επενδύσεων και γενικά η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ΧΑΚ για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας».

Από το 2017 το ΧΑΚ κατάφερε να εξισορροπήσει τα οικονομικά του αποτελέσματα να πραγματοποιήσει κέρδος για δεύτερη συνεχόμενη φορά το 2018, έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια ζημιών συνεπεία της οικονομικής κρίσης, ενώ ο τζίρος καταγράφει αύξηση της τάξης του 40% σε σύγκριση με το το τέλος του 2018.
 
Η χρηματιστηριακή αξία σε μετοχές έφτασε στα €2,17 δις σήμερα, σε σύγκριση με 1,93 δις που ήταν στο τέλος του 2018, με τον πρόεδρο του ΧΑΚ να σημειώνει ότι ο ρόλος του κυπριακής κεφαλαιαγοράς είναι σημαντικός κατά τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της άντλησης χρηματοδότησης.

Πρόσθεσε ότι το Χρηματιστήριο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην προσπάθεια που καταβάλλεται για ανάπτυξη των επιχειρήσεων καλώντας τους συντελεστές της αγοράς, τους φορείς της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα να στηρίξουν το ΧΑΚ ώστε να επιτύχει τους στόχους του.

Παράλληλα, είπε πως το Χρηματιστήριο προγραμματίζει το Φθινόπωρο παρουσιάσεις (road shows) στην Αθήνα για προώθηση κυπριακών επιχειρήσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, επέμεινε ότι η πρόταση του ΧΑΚ για την αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο ήταν συμφέρουσα και θα επιτάχυνε τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και επανέλαβε πως το αρμόδιο Υπουργείο βασίστηκε σε λανθασμένες παραδοχές.  

Της Ηρώς Ευθυμίου