You are here

Μεγαλομέτοχοι δεν θα κοιμούνται τη νύχτα

26/07/2002 10:22
Πίνακας με πωλήσεις τίτλων CLA τον καυτό Νοέμβριο '99

Μεγαλομέτοχοι των οποίων οι εταιρίες τους ήταν εισηγμένες στο ΧΑΚ κατά τη διάρκεια του 1999 και πώλησαν μεγάλα πακέτα μετοχών, κυρίως στο χρονικό διάστημα Ιουλίου και Νοεμβρίου δεν θα κοιμούνται πλέον ήσυχα.

Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας εξετάζει 42 υποθέσεις, κατόπιν καταγγελιών, για τυχόν διάπραξη αδικήματος χειραγώγησης τιμών μετοχών, αλλά και για πώληση τίτλων από μεγαλομετόχους διαφόρων εταιριών, σε μία περίοδο, που οι πλείστοι επενδυτές δεν είχαν στα χέρια τους έγκαιρα τις μετοχές τους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, που μίλησε χθες το βράδυ στον ΑΝΤ ανέφερε ότι ποινικοί ανακριτές τους οποίους ο ίδιος διόρισε για το σκοπό αυτό, βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της εξέτασης 42 τέτοιων υποθέσεων. Επιβεβαίωσε επίσης τις αποκαλύψεις των μελών της διερευνητικής επιτροπής για το ΧΑΚ, που έκαναν την περασμένη Τρίτη ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής, σε σχέση με έξι φυσικά πρόσωπα και θυγατρικές εταιρίες που το 1999 πώλησαν μεγάλα πακέτα μετοχών αξίας πέραν των 23 εκατομμυρίων λιρών.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της Claridge Κώστα Λανίτη ο οποίος παραδέχεται ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση. Ο κ. Λανίτης διερωτάται μάλιστα «γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν προχωρεί με γρηγορότερους ρυθμούς την έρευνα που έχει ξεκινήσει και δήλωνει διατειθεμένος να δώσει όλα τα στοιχεία στις αρχές».

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η StockWatch γνωστές οικογένειες πούλησαν τον καυτό εκείνο Νοέμβριο του 1999 μετοχές της Claridge αξίας πέραν των ΛΚ 18 εκατομμυρίων. Οι πωλήσεις αυτές ανακοινώθηκαν με βάση της διατάξεις του άρθρου 60 (3) της χρηματιστηριακής νομοθεσίας εντός 24 ωρών από την στιγμή της συναλλαγής στο «πάτωμα» του ΧΑΚ.

Στον πίνακα που ακολουθεί παραθέτουμε αναλυτικά τις πράξεις που ανακοινώθηκαν στο χρηματιστήριο την περίοδο εκείνη: