You are here

ΝΕΑ για... τολμηρούς

29/03/2010 06:53
Πρεμιέρα χαμηλών τόνων κάνει σήμερα η Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (ΝΕΑ) του κυπριακού χρηματιστηρίου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τολμηρούς επενδυτές που κυνηγούν ψηλότερες αποδόσεις αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο.

Στη νέα κάνουν ντεμπούτο σήμερα τέσσερις εταιρείες ενώ το ΧΑΚ εξετάζει τις αιτήσεις άλλων τόσων.

Μιλώντας στη StockWatch με αφορμή τη λειτουργία της νέας αγοράς, ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ, Νώντας Μεταξάς, τονίζει ότι η ΝΕΑ έχει τις ιδιαιτερότητες της και είναι υψηλού κινδύνου καθώς δεν εφαρμόζει σε πλήρη έκταση όλες τις πρόνοιες του νόμου (π.χ. Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, θέματα διασποράς).

Ο κ. Μεταξάς είπε ότι μπορεί για παράδειγμα ένας μεγαλομέτοχος να κατέχει πέραν του 90% της εταιρείας και «να κάνει ότι θέλει καθώς ο νόμος δεν του το απαγορεύει».

Η ΝΕΑ προσφέρει νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης αλλά και ψηλότερο ρίσκο, συμπλήρωσε.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αγορά δεν είναι εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», ανέφερε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), Γιάννος Ιωάννου.

«Αναμένουμε ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη εμπορευσιμότητα, οι πράξεις που θα γίνονται θα είναι λίγες και σαν επενδυτική κοινότητα δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Στα θετικά της ΝΕΑ είναι οι προσδοκίες για ένταξη στο ΧΑΚ μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων της Κύπρου και της περιοχής με χαμηλότερο κόστος, αφού οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις είναι ελάχιστες και με δυνατότητα χρηματοδότησης.

«Αποτελεί μια εύκολη πρόσβαση σε κάποιου είδους αγορά με απλοποιημένες διαδικασίες και λιγοστές απαιτήσεις και είναι ένας τρόπος κάποιος να αντλήσει κάποια κεφάλαια», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Οι τέσσερις εταιρείες που αρχίζουν σήμερα διαπραγμάτευση στη ΝΕΑ είναι οι Executive S.A., Phone Marketing S.A., Cyprus Limni Resorts & Golfcourses Plc και Constantinou Bros Asset Management Plc. Οι πρώτες δύο είναι ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Μεταξά, το ΧΑΚ εξετάζει άλλες 4-5 αιτήσεις εταιρειών για εισαγωγή στη ΝΕΑ. «Ελπίζουμε να μεγαλώσουμε και άλλο» με την αγορά αυτή, ανέφερε.

Το ωράριο λειτουργίας της Αγοράς αυτής είναι από τις 10.15 μέχρι τις 17.20 και η εκκαθάριση και ο χρηματικός διακανονισμός θα πραγματοποιούνται βάσει των υφιστάμενων διαδικασιών.

Της Γεωργίας Χαννή