You are here

Νέο καμπανάκι IMF για τα μετοχοδάνεια

17/10/2003 15:16
Καμία εμπλοκή του κράτους είτε με χορηγίες είτε με παροχή εγγυήσεων

Σε νέα αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή του κράτους στη ρύθμιση των επενδυτικών δανείων απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαίωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο περιθώριο της απόφασης της ΕΝΠ για τα επιτόκια, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τόνισε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ που επισκέφθηκε προ εβδομάδας την Κύπρο, επανέλαβε την «έντονη προειδοποίηση που απηύθυνε προ ενός έτους το Συμβούλιο του Ταμείου» και την εναντίωση του σε «οποιαδήποτε ρύθμιση των επενδυτικών δανείων με χορηγίες οποιασδήποτε μορφής από το Κράτος ή με νομοθετική ρύθμιση».

Ερωτηθείς για την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για ρύθμιση των επενδυτικών δανείων σε συνδυασμό με συνάντηση που είχε μαζί του 15 μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Διοικητής της ΚΤ αποκάλυψε το περιεχόμενο του σημειώματος που ο κ. Παπαδόπουλος του είχε παραδώσει που αναφέρεται στις προθέσεις του ΠτΔ.

Η προεκλογική δέσμευση Τ. Παπαδόπουλου

Παράλληλα, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ξεκαθάρισε πως στην προεκλογική πρόταση του Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν περιλαμβανόταν οποιαδήποτε εμπλοκή του κράτους στη σχετική ρύθμιση. Σύμφωνα με το Διοικητή, η πρόταση όπως περιλαμβάνεται στο έγγραφο που του είχε δώσει ο τότε υποψήφιος για την προεδρία Τ. Παπαδόπουλος, που στη συνάντηση του συνοδευόταν από τον νυν υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα: Πρώτον, δεν περιλαμβανόταν εμπλοκή του κράτους στη ρύθμιση των επενδυτικών δανείων, δεύτερον, ούτε εμπλοκή του κράτους με τη μορφή χορηγιών, ούτε, τρίτον, εμπλοκή του κράτους με τη μορφή παροχής εγγυήσεων.

«Εκείνο που περιλάμβανε (η πρόταση) ήταν απλά μια εισήγηση να βρούμε πρώτα
ποια και πόσα είναι αυτά τα δάνεια, δεύτερο, να υπάρξει μια αναστολή δόσεων
αλλά όχι αναστολή τόκων και τρίτον, να επιμηκυνθεί το διάστημα της
αποπληρωμής», κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη