You are here

Οι χαμηλοί όγκοι προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα στο ΧΑΚ

18/02/2002 15:43
Με δάνειο η ανέγερση του νέου κτιρίου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΧΑΚ και ιδιαίτερα οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, ανατρέπουν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, εν σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για τα έσοδα του χρηματιστηρίου μέσα στο 2002.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, κατά την παρουσίαση των προϋπολογισμών, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πάρις Λένας, ανέφερε ότι λόγω των χαμηλών όγκων στις συναλλαγές η διοίκηση αναγκάζεται προκειμένου να αντεπεξέλθει να αντλεί από τα αποθεματικά περασμένων ετών. «Είναι κάποιοι κακοί χρόνοι, όπως αυτοί που διανύουμε», είπε ο κ. Λένας, ωστόσο ερωτηθείς αν κινδυνεύει το χρηματιστήριο με χρεοκοπία, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πρέπει να κυνηγάμε μάγισσες». Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η μείωση των εσόδων να οδηγήσει σε τερματισμό κάποιων υπηρεσιών, ο κ. Λένας ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να κάνει τέτοια πρόβλεψη.

Υπό το φως των νέων δραματικών εξελίξεων, από την επιτροπή Οικονομικών τέθηκε προς μελέτη από το ΔΣ, ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ακολουθούμενης πρακτικής, με την οποία παραχωρείται το 10% των εσόδων του ΧΑΚ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός σχεδιάστηκε με βάση, ημερήσιο τζίρο 8-10 εκ. λίρες, ενώ από την πρώτη του χρόνου ο τζίρος δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα δύο εκ. λίρες. Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Νώντας Μεταξάς, ανέφερε ότι με τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρει το χρηματιστήριο, αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του.

Εξερχόμενος της επιτροπής και μιλώντας στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πάρις Λένας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόστος για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΧΑΚ, να προέλθει από σύναψη δανείου, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του χρηματιστηρίου.

«Θα πρέπει να αρχίσει από κάποιου είδους αποδέσμευση από στενές διαδικασίες, ώστε να μπορούμε να ελευθεροποιηθούμε σε κάποιες αποφάσεις μας και μετά να προχωρήσουμε προς την ιδιωτικοποίηση», ανέφερε ο κ. Λένας.