You are here

Παράταση περιορισμών για μερίσματα

06/02/2021 06:02

Εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει τις επενδυτικές εταιρείες σχετικά με τις συστάσεις του European Systemic Risk Board, για τους περιορισμούς στην κατανομή μερισμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, το ESRB συστήνει όπως τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, οι αρμόδιες αρχές ζητήσουν από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς υπό την εποπτεία τους, να απέχουν από την κατανομή μερίσματος ή την δέσμευση κατανομής μερίσματος, την επαναγορά συνήθων μετοχών και τη δημιουργία υποχρέωσης πληρωμής μεταβλητής αμοιβής σε φορέα ανάληψης κινδύνου.

Ανάλογη εγκύκλιος είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, με τις συστάσεις να έχουν λήξει την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι εν λόγω ενέργειες, όπως σημειώνεται στη νέα εγκύκλιο, μειώνουν την ποσότητα και την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων, εκτός εάν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην εκτέλεσή τους, ώστε η μείωση που θα επέλθει να μην υπερβαίνει το όριο που τίθεται από την αρμόδια εποπτική αρχή.

Γίνεται παράλληλα εισήγηση όπως οι εποπτικές αρχές  διαβουλευθούν με τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, πριν αυτοί προβούν σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω ενέργειες που αφορούν κατανομή μερίσματος και επαναγορά μετοχών.

Όπως αναφέρεται, τα μέτρα είναι προσωρινής φύσεως και το ESRB θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και όταν χρειαστεί να προβεί σε αλλαγή συστάσεων, θα λάβει μεταξύ άλλων υπόψη τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα αναφορικά με τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η σύσταση της ΕΚ προς τις επενδυτικές εταιρείες που θεωρούνται ως συστημικά σημαντικοί οργανισμοί, είναι να απέχουν από τις πιο πάνω ενέργειες, εκτός εάν είναι εξαιρετικά προσεκτικές κατά την υλοποίησή τους και να προβαίνουν σε διαβούλευση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκ των προτέρων.

Επισυνάπτεται η εγκύκλιος της ΕΚ

Μ.Χ.