You are here

Παράταση του τέλους ΧΑΚ θέλει η κυβέρνηση

07/12/2001 10:36
Η κυβέρνηση εισηγείται παράταση της νομοθεσίας που αφορά την επιβολή ειδικού τέλους επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2003. Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε εισηγητική του έκθεση στη Βουλή και εξηγεί γιατί θα πρέπει να παραταθεί ο σχετικός νόμος του 1999.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η κυβέρνηση έχει μελετήσει σε βάθος τους υπαλλακτικούς τρόπους φορολόγησης των κερδών από τη διάθεση τίτλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο, καθώς επίσης και τις διαδικασίες πρακτικής εφαρμογής κάθε επιλογής. Στο πλαίσιο αυτό έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής φόρου επί των κεφαλαιουχικών κερδών που προκύπτουν από τη διάθεση κινητών αξιών εισηγμένων στο χρηματιστήριο και το υπουργείο οικονομικών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία καθιστούν την εφαρμογή τέτοιας νομοθεσίας δύσκολη.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση εισηγείται όπως στο παρόν στάδιο παραταθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2003 η ισχύς του περί ισχύ τέλους επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών νόμου. Το ειδικό τέλος καταβάλλεται από τον πωλητή και έχει καθοριστεί σε 1% για το νομικό πρόσωπο και 0,6% για το φυσικό.