You are here

Περιμένει το Eurogroup η αγορά

29/11/2011 10:23
Οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη αναμένεται ότι θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς με τους αναλυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους.

Η διήμερη συνάντηση του Eurogroup που ξεκινά σήμερα θα είναι καθοριστική για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας καθώς αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου. Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων PSI είναι εξίσου σημαντικές επηρεάζοντας την ευαίσθητη ισορροπία της αγοράς.

Η Piraeus Securities αναμένει ακόμα μια ασταθή συνεδρίαση με τους επενδυτές να λαμβάνουν κατεύθυνση από τις πολιτικές εξελίξεις.

Η Proton Bank από την άλλη εκτιμά ότι η αγορά θα ανοίξει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, έκλεισαν ψηλότερα χθες βασιζόμενες σε ελπίδες ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις για τον περιορισμό της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Στα πρωινά reports γίνεται αναφορά στην ατζέντα της διήμερης συνάντησης του Eurogroup που ξεκινά σήμερα, ενώ οι αναλυτές αναφέρονται επίσης στις εκτιμήσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα και στις εξελίξεις σχετικά με το PSI.

O Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 6,1% το 2011 και μείωση 3% το 2012, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 16,6% το 2011 και το 18,5% το 2012. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται από τον οργανισμό ότι θα φτάσει το 9% το 2011 και το 7% το 2012.

Η Proton Bank αναφέρει ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schaeuble είπε πως η Γερμανία θα εγκρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσης του ελληνικού δανείου, αρκεί η τρόικα να το προτείνει κατά τη σημερινή συνάντηση του Eurogroup. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ κάλεσε σε σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πρόγραμμα PSI+ και το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, ενώ απέρριψε για ακόμα μια φορά την ιδέα του ευρω-ομολόγου.

Η Piraeus Bank αναφέρει ότι το Eurogroup συνέρχεται σήμερα για να εγκρίνει την έκτη δόση του δανείου της Ελλάδας, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε χθες ότι η πρόταση της Επιτροπής θα είναι θετική.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα PSI σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Eurobank, η Piraeus Bank, η Τράπεζα Κύπρου, η Μαρφίν Λαϊκή και η Εμπορική Τράπεζα συμμετέχουν στις συζητήσεις εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ελλάδα μπορεί να θέσει επί τάπητος την πρότασή της εντός της εβδομάδας.

Αυτή αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει τοκομερίδιο μέχρι 6% για τα νέα ομόλογα. Όπως σημειώνεται η Ελλάδα θα παρέχει τέσσερις επιλογές ζητώντας κούρεμα 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, ενώ η υπόλοιπη αξία θα τύχει ανταλλαγής με ένα συνδυασμό μετρητών και νέων ομολόγων. Το ποσό των μετρητών μπορεί να κυμαίνεται από 10% μέχρι 40% της νέας αξίας, με βάση τη λήξη των ισχύοντων ομολόγων.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι καταθέσεις από τους Έλληνες κατοίκους, εξαιρουμένων των καταθέσεων της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 6,9 δισ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σημειώνοντας πτώση 4% σε σχέση με πτώση 2,8% το Σεπτέμβριο του 2011.

Άλλες αναφορές σημειώνουν ότι η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν μια «Ένωση Σταθερότητας» με τη Γερμανία να εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρω-ομολόγου.

Όσον αφορά τα εταιρικά νέα, χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η Alpha Bank παραμένοντας εντός των πλαισίων των εκτιμήσεων των αναλυτών, και η Eurobank και Motor Oil των οποίων η απόδοση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Την Alpha Bank σημειώνεται ότι επιβάρυνε επιπλέον η κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σήμερα αναμένονται αποτελέσματα από Εθνική Τράπεζα, Marfin, και Τράπεζα Κύπρου μετά από το κλείσιμο της αγοράς, ενώ αύριο πριν από το άνοιγμα ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς.

Το ΧΑ έκλεισε με άνοδο χθες, με το ΓΔ τιμών να ανεβαίνει στις 666,95 μονάδες και στο +0,41%. Ο δείκτης FTSE με άνοδο 1,12% έκλεισε την ημέρα στις 260,66 μονάδες.

Στην Κύπρο ο ΓΔ τιμών ανέβηκε στις 254,71 μονάδες με άνοδο 0,11% και ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων FTSE έκλεισε την ημέρα στις 90,63 μονάδες και στο +0,25%.

Της Μαρίας Χαμπή