You are here

Πως σχολιάζουν βουλευτές το «ξέσπασμα» στο ΧΑΚ

01/11/2002 10:53
Δηλώσεις στη «SW» Μάρκου Κυπριανού, Πρόδρομου Προδρόμου, Σταύρου Ευαγόρου

Εξαιρετικά φειδωλός και προσεκτικός στις τοποθετήσεις του εμφανίζεται ο πολιτικός κόσμος, μπροστά στο φαινόμενο της ξαφνικής και απότομης, έως ιλιγγιώδους, ανόδου του χρηματιστηριακού δείκτη και της τιμής των μετοχών.

Παρά την επισήμανση ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να σχολιάζουν στη Stockwatch τις χρηματιστηριακές αποδόσεις, οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου (ΔΗΣΥ), Μάρκος Κυπριανού (ΔΗΚΟ) και Σταύρος Ευαγόρου (ΑΚΕΛ) προειδοποιούν ότι «δεν θα πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα του 1999 και να μας κυριεύσει ένας ενθουσιασμός και μια υπερβολή για επενδύσεις». Συστήνουν παράλληλα, προς τους «νέους επενδυτές», που φαίνεται ότι αποφάσισαν να «παίξουν» στη χρηματιστηριακή αγορά, να αποφύγουν το κακό προηγούμενο του 1999 με τη σύναψη δανείων από τα υστερήματα τους, τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις και καταθέσεις, αλλά και την επένδυση με χρήματα που δεν έχουν, μέσω του δανεισμού.

Συγκεκριμένα, o Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, αφού σημειώνει ότι για να είναι κάποιος σε θέση να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα, θα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος τα πραγματικά δεδομένα και στοιχεία των εξελίξεων και να τα αναλύει, προειδοποιεί τους επενδυτές ότι «θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Προσθέτει μάλιστα, ότι ενώ πάντοτε λεγόταν ότι «ο δείκτης θα έφτανε σε ένα σημείο τόσο χαμηλό, από το οποίο μόνο ανοδικά θα μπορούσε να κινηθεί», ο κ. Κυπριανού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι «δεν θα πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα του 1999 και να μας κυριεύσει ένας ενθουσιασμός και μια υπερβολή για επενδύσεις».

Λέγοντας αυτά, δήλωσε στη «SW» ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, «δεν θέλω να πω ότι δεν πρέπει να γίνονται επενδύσεις. Αντιθέτως», επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, «ίσως τώρα με τις χαμηλές τιμές να είναι καλή ευκαιρία για να γίνουν επενδύσεις. Χρειάζεται όμως», προειδοποιεί τους επενδυτές, «προσοχή, μελέτη και αυτοσυγκράτηση. Και ιδιαίτερα το θέμα του δανεισμού, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά του χρηματιστηρίου». Αναφέρει δε σχετικά και τη θέση του ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη, ο οποίος είχε πει ότι ουδέποτε δανείζεσαι χρήματα που δεν είναι δικά σου για να τα επενδύσεις στο χρηματιστήριο, αλλά επενδύεις χρήματα που σου «περισσεύουν»... «Αυτό να το έχουν υπόψη τους οι επενδυτές», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της επιτροπής Οικονομικών Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να σχολιάζουν τα του χρηματιστηρίου. «Έχουμε κατ’ επανάληψιν αναφέρει ότι πολιτικά πρόσωπα δεν ωφελεί να σχολιάζουν είτε τις χρηματιστηριακές, είτε άλλες σχετικές τιμές και αποδόσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της ξαφνικής ανόδου των τελευταίων ημερών, ο κ. Προδρόμου τονίζει ότι «γενική διαπίστωση από την πρόσφατη πείρα, είναι ότι οι επενδυτές πρέπει να έχουν τα μάτια τους, όχι απλώς 14, αλλά 14.000 και πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να πούμε περισσότερα, όπως δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε το πως προχωρά η αγορά».

Ο Σταύρος Ευαγόρου, επίσης μέλος της επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνεχίζει τις έρευνες για τα γεγονότα στο ΧΑΚ του 1999, επισημαίνει ότι οι σημερινές εξελίξεις δεν συνδέονται με ό,τι συνέβη το 1999. «Δεν θα ήθελα να ταυτίσω τις σημερινές εξελίξεις και την πορεία του χρηματιστηρίου με τα γεγονότα του παρελθόντος. Θα ήταν λανθασμένη πολιτικά και άκρως αντιεπιστημονική οποιαδήποτε ανάλυση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ωστόσο, παράλληλα, σημειώνει ότι «εκείνο το οποίο όλοι θα πρέπει να επαναλάβουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και να προειδοποιήσουμε, είναι ότι το κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Και ελπίζω», συνέχισε, «να μην βρεθούν καλοθελητές όπως την περίοδο του 1999 που να πουν οι πολιτικοί να μην παρεμβαίνουν στο χρηματιστήριο».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου σύναψης δανείων και επενδύσεων των προσωπικών αποταμιεύσεων και καταθέσεων από το κοινό, ο κ. Ευαγόρου με δηκτικό τρόπο διερωτήθηκε: «Ο κόσμος δεν έπαθε και δεν έμαθε;».

Πάντως, κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ εντύπωση προκάλεσε η άρνηση των βουλευτών Ζαχαρία Κουλία και Αριστοφάνη Γεωργίου να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, δεδομένου ότι και οι δύο μετέχουν σε κοινοβουλευτικές επιτροπές οι οποίες εξέτασαν και συνεχίζουν να ερευνούν τα γεγονότα του 1999 και οι οποίοι ουκ λίγες φορές, επέκριναν με σκληρότητα τους αρμόδιους φορείς γιατί δεν πήραν εγκαίρως (προληπτικά) μέτρα, για αποφυγή του χρηματιστηριακού σκανδάλου.

Η κριτική από Καθέδρας και εκ των υστέρων, είναι φαίνεται για ορισμένους μια ασφαλής μέθοδος ανάληψης των προσωπικών ευθυνών, εκεί και όπου αν υπάρχουν.

Του Κυριάκου Κυριακίδη