You are here

Πόσα επενδύουν οι ξένοι στο ΧΑΚ;

28/05/2002 10:56
Έφυγαν οι πιο πολλοί ξένοι

Η πικρή αλήθεια των αριθμών


Ελάχιστα είναι τα ποσά που επενδύουν ξένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που εξασφάλισε η «SW».

Σύμφωνα με έκθεση της ανώτατης νομισματικής αρχής, οι επενδύσεις ξένων στο ΧΑΚ μειώθηκαν την πρώτη τριμηνία του 2002 στο ένα πέμπτο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, οι ξένοι επένδυσαν στην Κάμπου μόλις ΛΚ 2 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2002 σε σύγκριση με ΛΚ 10,25 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2001.

Αν και μεγάλη, η μείωση των επενδύσεων ξένων έχει άμεση σχέση με τη γενική μείωση του καθημερινού τζίρου στο ΧΑΚ. Οφείλεται επίσης και στον περιορισμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων της γνωστής, πλέον, Γερμανικής επενδυτικής τράπεζας DePfa μετά το ναυάγιο της πρότασης για δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου.

Εν τη απουσία ξένων επενδυτών, το ΧΑΚ αναπολεί βέβαια παλαιότερες εποχές όταν η Salomon Smith Barney είχε αγοράσει μέσω γνωστού χρηματιστηριακού γραφείου τίτλους της Τράπεζας Κύπρου αξίας εκατομμυρίων. Ο μεγάλος επενδυτικός οργανισμός εξέδωσε σήμα πώλησης τον Νοέμβριο του 1999 – όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχε αποκαλύψει η StockWatch – και απεχώρησε από το ΧΑΚ αφού πώλησε τους πλείστους τίτλους που κατείχε.

Μετά την αποχώρηση των μεγάλων επενδυτικών οίκων από το ΧΑΚ, οι πλείστοι ξένοι που επενδύουν στην Κάμπου προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις Ελλαδιτών στo ΧΑΚ το 2001 ξεπέρασαν το 50% των συνολικών ενώ ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενδιαφέρον πάντως υπήρξε και από την Ρωσία από’ που προήρθε το 6% περίπου των επενδύσεων. Το 2001 επενδύθηκαν συνολικά ΛΚ 28 εκατομμύρια από ξένους στο ΧΑΚ.

Παρά την μείωση που παρατηρείται στις επενδύσεις ξένων στο ΧΑΚ, τον φετινό Ιανουάριο οι επενδύσεις αυτές ήταν, ως επί το πλείστων αγορές. Συγκεκριμένα, ξένοι αγόρασαν τον Ιανουάριο μετοχές αξίας ΛΚ 570 χιλιάδων και πώλησαν τίτλους αξίας ΛΚ 362 χιλιάδων. Ο Ιανουάριος ήταν, μάλιστα, ο μόνος μήνας από τον Σεπτέμβριο 2001 μέχρι τον φετινό Μάρτιο που υπήρξε καθαρή εισροή κεφαλαίων στο ΧΑΚ.