You are here

Που είναι ο πάτος;

08/06/2006 14:34

• Μαύρος μήνας στο ΧΑΚ

• -18,6% ο ΓΔ

• Τι λένε οι αναλυτές


Τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες των τελευταίων ετών κατέγραψε τον τελευταίο μήνα ο χρηματιστηριακός δείκτης. Χρηματοοικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την πτώση στις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις ξένες αγορές και αναλύουν στη StockWatch τις επιδράσεις της χρηματιστηριακής κατρακύλας στα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Εισαγόμενη πτώση

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Ανάλυσης της Laiki Private Banking, Γιάννης Τιρκίδης, ο σημαντικότερος λόγος που ευθύνεται για τη πτώση που παρατηρείται στο ΧΑΚ είναι η αλλαγή του κλίματος στις χρηματαγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγορά της Κύπρου, λόγω κυρίως της Τράπεζας Κύπρου. «Η πτώση που παρατηρείται δεν προκαλεί ανησυχία για τη χρηματιστηριακή κίνηση της Κύπρου, ανησυχία προκαλεί η προοπτική των αγορών διεθνώς», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της CLR, Χρίστος Χατζηχριστοδούλου, δήλωσε ότι στις διεθνείς χρηματαγορές δημιουργήθηκαν κάποιες φοβίες εξαιτίας της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης της Αμερικής, που μαζί με τη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, δημιούργησαν αρνητικά οικονομικά δεδομένα.

«Η πτώση που καταγράφεται δεν αφορά μόνο την αγορά της Κύπρου αλλά όλες τις αγορές», συμπλήρωσε. «Ειδικά στην Ελλάδα, παρατηρείται από τις αρχές του χρόνου μείωση της τάξης του 4%», πρόσθεσε.

«Η Κύπρος μπορεί να χαρακτηριστεί “όμηρος” των διεθνών χρηματιστηριακών εξελίξεων», τόνισε στη StockWatch ο Διευθυντής Διαχείρισης Κεφαλαίων της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεις, Χρίστος Καλογέρης. «Τα ξένα χαρτοφυλάκια που επενδύουν στην Ελλάδα, βλέποντας να γίνονται ρευστοποιήσεις στις άλλες ελληνικές τράπεζες, σαφώς επηρεάζουν και το κλίμα όσον αφορά τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου», επεσήμανε, τονίζοντας ότι η πορεία της Τράπεζας Κύπρου «καθορίζεται ξεκάθαρα από τους ξένους και όχι από την Κύπρο»

Μείον... οι τραπεζικοί τίτλοι

Οι τραπεζικοί τίτλοι έχασαν σημαντικό μέρος από την αξία τους τον τελευταίο μήνα. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου μειώθηκε κατά 18,8%. Από £4,51 στις 8 Μαΐου, έκλεισε σήμερα στις £3,74.

Η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε τη σημερινή συνάντηση στις £2,31 από £2,97 στις 8 Μαΐου 2006 (-22,2%), ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσε και η Ελληνική Τράπεζα που ενώ η μετοχή της στις 8 Μαίου έκλεισε στις £1,39, σήμερα περιορίστηκε στα 95 σεντ (-31,7%).

Σημαντική μείωση 18,6% και 18,9% αντίστοιχα, σημείωσαν ο ΓΔ τιμών ΧΑΚ και ο επίλεκτος δείκτης FTSE 20.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών και Ανάλυσης της Laiki Private Banking , οι διακυμάνσεις των τιμών των τραπεζών δεν επηρεάζουν προς το παρόν τα εταιρικά τους κέρδη.

«Τα αποτελέσματα των τριών μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής για το 2006 αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2005 με αυξήσεις που αναμένουμε να αγγίξουν το 100%», υπογράμμισε ο κ. Καλογήρου. «Ειδικά για την Τράπεζα Κύπρου αναμένουμε να σημειώσει κέρδη £135 εκ. - £140 εκ., η Λαϊκή £74 εκ. - £75 εκ. και η Ελληνική £18 εκ.- £19 εκ.», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «εάν ακόμη συνεχιστεί η καθοδική πορεία των μετοχών των τραπεζών, αυτή δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίδραση πάνω στα εταιρικά τους κέρδη καθώς οι τράπεζες σε σχέση με το 1999 έχουν μειώσει αισθητά τις επενδύσεις τους στο ΧΑΚ».

Της Γεωργίας Χαννή