You are here

Σε «άτακτη αναδίπλωση» των θέσεων του προχώρησε το ΧΑΚ

29/10/2002 20:05
Σε αναδίπλωση των θέσεων που διατύπωνε στις 25 του μηνός, με τις οποίες αφήνοντο σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του ΧΑΑ Παναγιώτη Αλεξάκη, προχώρησε σήμερα το ΧΑΚ.
Χωρίς να απολογείται άμεσα και ευθέως προς τον πρόεδρο του ελληνικού χρηματιστηρίου, το ΧΑΚ, αναγκάστηκε υπό το βάρος μακροσκελούς επιστολής που έλαβε σήμερα από τον κ. Αλεξάκη, αλλά και λόγω των εντυπώσεων που δημιούργησαν οι δηλώσεις αντίδρασης του κ. Αλεξάκη στον κυπριακό τύπο, να υπαναχωρήσει από τις προηγούμενες θέσεις του.

Απαντώντας στην επιστολή του Πρόεδρου του ΧΑΑ, το κυπριακό χρηματιστήριο πλέκει το εγκώμιο του Παναγιώτη Αλεξάκη επισημαίνοντας ότι ο κ. Αλεξάκης ήταν ''πάντοτε πρόθυμος ώστε να προωθηθεί η πολύπλευρη συνεργασία των δυο Χρηματιστηρίων και στην παροχή στήριξης και βοήθειας προς το ΧΑΚ, εκεί όπου αυτό κρινόταν ως αναγκαίο. Απόδειξη», συνεχίζει στην ανακοίνωση του ΧΑΚ «είναι και το γεγονός ότι η ανταπόκριση του κ. Αλεξάκη στην παράκληση του ΧΑΚ για ταυτόχρονη εισαγωγή αξιών και στα δυο Χρηματιστήρια ήταν άμεση και περιλάμβανε τον καθορισμό ειδικής σειράς για κατά προτεραιότητα εξέταση αιτήσεων εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑΚ προς παράλληλη εισαγωγή των τίτλων τους και το ΧΑΑ'',

Προστίθεται ακόμη ότι η συνεργασία των Χρηματιστηρίων Κύπρου και Αθηνών ''ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στενή, πολύπλευρη, ειλικρινής και άψογη''.

Ο Πρόεδρος του ΧΑΑ, τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, ότι η κατασκευή του δείκτη FTSE – Mediterranean 100, βρίσκεται σε εξέλιξη από την FTSE International, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των Χρηματιστηρίων Αθηνών, Κύπρου και Τελ – Αβίβ. Στόχος, προσθέτει, είναι ο εν λόγω δείκτης να είναι έτοιμος έως το τέλος του έτους, σημειώνοντας πως σε πρόσφατες επαφές του με τον Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για το εν λόγω θέμα του TASE D. Shalit, αλλά και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της FTSE D. Keith, συζήτησαν τη πορεία της δημιουργίας ενός κοινού δείκτη.

Φανερά ενοχλημένος από την ανακοίνωση του ΧΑΚ της 25ης Οκτωβρίου, με την οποία αφηνόταν σαφώς να νοηθεί ότι είχε υπαναχωρήσει από προηγούμενες γραπτές δεσμεύσεις του για τη δημιουργία Μεσογειακού Δείκτη, ο Παναγιώτης Αλεξάκης τονίζει με νόημα απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Παύλο Σαββίδη και τους συνεργάτες του: ''Επιθυμώ να σας υπενθυμίσω ότι όταν ελήφθη η σχετική απόφαση, τα τρία χρηματιστήρια αποφάσισαν να προσκαλέσουν και άλλα χρηματιστήρια της Μεσογείου να συμμετάσχουν, εφόσον επιθυμούν στο δείκτη. Σχετικές επιστολές απηύθυνε το ΧΑΑ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση έως σήμερα».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΧΑΑ σημειώνει ότι ''είναι σύνηθες σε συναντήσεις μεταξύ χρηματιστηρίων και άλλων συντελεστών της χρηματιστηριακής αγοράς, να γίνονται, στο πλαίσιο της προώθησης διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας και προτάσεις για την κατασκευή κοινών χρηματιστηριακών δεικτών''. Στα πλαίσια αυτά, προστίθεται, ''η δημιουργία κοινών δεικτών προτείνεται και μεταξύ άλλων συντελεστών που συνδέονται με το χρηματιστήριο. Έτσι, στην πρόσφατη συνάντηση των ΧΑΑ, Τελ – Αβιβ και Κωνσταντινούπολης, οι σύνδεσμοι των χρηματιστηρίων εταιρειών – μελών πρότειναν να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού δείκτη''.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο δείκτης FTSE – Med 100, ο οποίος κατοχύρωσε και την λέξη Mediterranean, είναι ο μόνος δείκτης στην περιοχή που αποφασίστηκε και βρίσκεται υπό υλοποίηση από τις χρηματιστηριακές αρχές των τριών χρηματιστηρίων. ''Ελπίζουμε σύντομα να τεθεί σε λειτουργία'', γράφει στην επιστολή του ο κ. Αλεξάκης.

''Αυτό τον προγραμματισμό, ουδεμία άλλη ενέργεια μας τον έχει θέσει σε αμφισβήτηση, καθώς πάντοτε προχωρούμε σύμφωνα με τα μεταξύ μας συμφωνημένα, ενώ η μεταξύ μας αλληλοενημέρωση είναι συνεχής'', τονίζει ο Παναγιώτης Αλεξάκης απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς και υπονοούμενα που περιέχονται στην ανακοίνωση του ΧΑΚ της 25ης Οκτωβρίου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη