You are here

Σεμινάριο για την Εταιρική Διακυβέρνηση

17/09/2002 10:18
Σεμινάριο για την Εταιρική διακυβέρνηση (corporate government) των δημοσίων εταιρειών, διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή ο Παγκύπριος Σύνδεσμος επενδυτών (ΠΑΣΕΧΑ).

Την έναρξη εργασιών του σεμιναρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα κηρύξει ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ενώ θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Παύλος Σαββίδης, ο Επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής, Μάριος Κληρίδης και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επενδυτών (European Shareholders) καθηγητής Jean Pierre Paelinck. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ ο Jean Pierre Paelinck, θεωρείται ειδικός στο σχετικό θέμα και έχει οργανώσει κατ΄ επανάληψη παρόμοια σεμινάρια σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται, ότι μόλις τη περασμένη Πέμπτη το Συμβούλιο του ΧΑΚ ενέκρινε το Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, ενώ το κείμενο Αρχών και Κανονισμών θα ανακοινωθεί επίσημα και θα δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο, ένα 24ωρο πριν από τη διεξαγωγή του σεμιναρίου του ΠΑΣΕΧΑ.

Από τις σημαντικότερες πρόνοιες του Κώδικα, είναι μεταξύ άλλων: η υπογραφή από τον Chief Executive Officer, των οικονομικών καταστάσεων των εταιριών, οι ασφαλιστικές δικλείδες για πλήρη ενημέρωση του επενδυτή, ο καθορισμός του τρόπου ορθολογιστικής λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιριών, αλλά και των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων τους. Επίσης, η δημιουργία Εσωτερικών Επιτροπών Ελέγχου (π.χ. για τις αμοιβές των Συμβούλων) και ο καθορισμός του τρόπου λειτουργίας των Επιτροπών των Δ.Σ. και των αρμοδιοτήτων τους.

Του Κυριάκου Κυριακίδη