You are here

Σφίγγουν τα λουριά οι ελεγκτές

27/05/2002 20:47
Ανησυχούν για τη βιωσημότητα εταιρειών

"Σκληρό παζάρεμα" για τα ελεγμένα


Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι κλάδοι αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται για απόδοση ευθυνών για τα πεπραγμένα στο ΧΑΚ ωθούν μεγάλα ελεγκτικά γραφεία στην υιοθέτηση πιο αυστηρών λογιστικών πρακτικών κατά τον έλεγχο των αποτελεσμάτων του 2001.

Όπως πληροφορείται εγκύρως η «SW» τρεις από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους της Κύπρου, που έχουν στο πελατολόγιο τους τρανταχτά ονόματα δημοσίων εταιρειών προβληματίζονται για τις επιδόσεις των εταιρειών αυτών. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ίδιοι οίκοι προσανατολίζονται στη δημοσίευση επιφυλάξεων για τη βιωσιμότητα των πελατών τους.

Οι ελεγκτικοί οίκοι φαίνεται να έχουν «σκληρύνει» την στάση τους έναντι των εταιρειών επειδή:

(1) Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι κλάδοι θέτουν ουσιαστικά ερωτήματα για την βιωσιμότητα κάποιων εταιρειών, αυξάνοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι οίκοι σε περίπτωση που πελάτες τους «πάρουν την κατιούσα», χωρίς οι οίκοι να έχουν προειδοποιήσει έγκαιρα για την κατάσταση των πελατών τους.
(2) Οι πιέσεις που ασκούνται για απόδοση ευθυνών για τα διαμειφθέντα στο ΧΑΚ την περίοδο 1999-2000, που έχουν ως βασικό άξονα την έρευνα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και ιδίως το δεύτερο πόρισμα για το οποίο οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο.
(3) Οι διεθνείς επιδράσεις του μεγάλου σκανδάλου που ξέσπασε στην Αμερική με την εταιρεία Enron και οι επιπτώσεις που έχει για τον ελεγκτικό οίκο της εταιρείας, Arthur Andersen. Οι εύκαμπτες λογιστικές πρακτικές που χρησιμοποίησαν οι ελεγκτές της Enron αλλά και η καταστροφή και απόκρυψη στοιχείων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ φαίνεται να οδηγούν τους Andersen στον ίδιο δρόμο με αυτό του πελάτη τους.

Ως αποτέλεσμα της «σκλήρυνσης» της στάσης των ελεγκτών, τον τελευταίο καιρό γίνεται «άγριο παζάρι» για το ύψος των κερδών ή των ζημιών που θα δείξουν οι εταιρείες στα ελεγμένα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι περιπτώσεις στις οποίες τα προκαταρκτικά αποτελέσματα – που δεν ελέγχονται από τους εξωτερικούς ελεγκτές των εταιρειών – διαφέρουν με τα ελεγμένα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που καταρτίζει το Τμήμα Ανάλυσης και Ερευνών της StockWatch, σχεδόν το ένα τέταρτο των εταιρειών που ανακοίνωσαν τα τελικά τους αποτελέσματα φέτος καταγράφουν αποκλίσεις από τα προκαταρκτικά. Συγκεκριμένα, 24 εταιρείες ανακοίνωσαν αποκλίσεις, εκ των οποίων 21 αφορούσαν αρνητικές αποκλίσεις. Έντεκα εταιρείες ανακοίνωσαν αποκλίσεις που ξεπερνούσαν τις ΛΚ 100,000 ενώ ορισμένες από αυτές είχαν αποκλίσεις πέραν του ενός εκατομμυρίου λιρών.