You are here

«Σφίζει» από ζωή πάλι το ΧΑΚ...

01/11/2002 16:52
Γέμισαν τα άδεια γραφεία των χρηματιστών
Τι δηλώνουν στη «SW» για αίτια και αιτιατά της ανόδου


«Σφίζει» από ζωή πλέον το «πάτωμα» στην οδό Κάμπου, ενώ η ευφορία είναι διάχυτη και εμφανής στα πρόσωπα όλων. Η ξαφνική και απότομα υψηλή άνοδος στην κυπριακή χρηματαγορά επανέφερε στο ΧΑΚ τους χρηματιστές στα σχεδόν άδεια, μέχρι πριν από μερικές μέρες, χρηματιστηριακά γραφεία. Η διαπίστωση φαίνεται... από «μακριά» καθώς έξω από το κτίριο του ΧΑΚ ο χώρος στάθμευσης κατακλύζεται καθημερινά από πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία μετά από μεγάλη αποχή έκαναν και πάλιν την επανεμφάνισή τους.

Επισκεπτόμενοι σήμερα το ΧΑΚ, ζητήσαμε τις απόψεις χρηματιστών για τα αίτια και αιτιατά της ανόδου του ΓΔ και της τιμής των μετοχών και από τις απαντήσεις που πήραμε προκύπτει και το ενδεχόμενο... της συνέχισης του ράλι ανόδου και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτό να γίνει.

Καταγράφουμε μερικές μόνο από τις εκτιμήσεις που κυριαρχούν: Πρώτον, όλο το χρήμα που εισέρευσε στο ΧΑΚ τις τελευταίες ημέρες τονίζουν ότι είναι πραγματικό χρήμα και όχι «αέρας», υποστηρίζοντας ότι αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει χρήμα στην αγορά, «αντίθετα με ό,τι κάποιοι ισχυρίζονταν». Δεύτερον, και μικροεπενδυτές παλαιοί και νέοι, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο «πάτωμα», αλλά και διάφορα «σημαντικά» Ταμεία Προνοίας και εταιρείες, αλλά και πωλητές από το εξωτερικό σημαντικών πακέτων, όπως επίσης υπάρχουν και αγοραστές σημαντικών πακέτων από το εξωτερικό.

Για τα αίτια της ανόδου, υποστηρίζουν ότι πρώτον, οφείλεται στα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις διαφαινόμενες εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ. Μάλιστα, εκτιμούν ότι σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν και οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία και οι συνέπειες που θα σηματοδοτήσουν.
Δεύτερον, θεωρούν την 12η Δεκεμβρίου, ως ορόσημο όχι μόνο για το πολιτικό μέλλον της Κύπρου, αλλά ενδεχομένως και για τη συνέχιση της πορείας ανόδου στο ΧΑΚ. Στις 12/12/2002 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, θα οριστικοποιηθεί «χωρίς επιστροφή» η ημερομηνία ένταξης όλων των δέκα υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ένωση.
Τρίτον, αντίθετα με ό,τι γενικώς πιστεύεται, οι χρηματιστές θεωρούν ότι άνοδος των Ισλαμιστών στην εξουσία της Τουρκίας θα αποτελεί θετικό παράγοντα, αφού και «αν ακόμη στην απομακρυσμένη περίπτωση» που δεν δεχθούν να συζητήσουν σχέδιο λύσης και την επίλυση του προβλήματος, τότε η ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσει κανονικά και χωρίς προσκόμματα.

Συγκεκριμένα: ο χρηματιστής Νίκος Εφραίμ αποδίδει την ξαφνική «ανάκαμψη» του ΧΑΚ, αποκλειστικά στις εξελίξεις στα πολιτικά θέματα (κυπριακό – προοπτική ένταξης), ενώ κληθείς να σχολιάσει τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στο δείκτη του ΧΑΚ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν λόγοι στο χρηματιστήριο. Υπάρχει μόνο ένας νόμος, προσφορά και ζήτηση».

Παραμένει άγνωστο κατά πόσον αυτή άνοδος θα συνεχισθεί, είπε, «για αυτό και υπάρχει και η κερδοσκοπία και αυτό είναι λογικό», σημείωσε.

Χρηματιστής από τους παλαιότερους που συχνάζουν στο «πάτωμα» και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αποδίδει την πολύ μεγάλη άνοδο που παρατηρήθηκε στο γεγονός ότι μόνο το 10% των επενδυτών έχει ανοίξει ειδικό λογαριασμό διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ, γεγονός που θυμίζει, όπως τόνισε, «έντονα την εποχή του 1999» όταν οι επενδυτές δεν είχαν τίτλους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η CLL έχει 12.500 μετόχους από τους οποίους μόνο οι χίλιοι μπορούν να πωλήσουν.

Αν το ποσοστό των επενδυτών με τον ειδικό λογαριασμό διαπραγμάτευσης, ήταν μεγαλύτερο τότε, τόνισε, «δεν θα είχε σημειωθεί τόσο μεγάλη άνοδος στο ΧΑΚ», αφού, όπως εξήγησε, σαφώς μεγάλος αριθμός επενδυτών θα πωλούσαν και θα αγόραζαν». Αφήνοντας πάντως ένα μικρό «παράθυρο» να μην ίσχυε αυτό, ο ίδιος χρηματιστής τόνισε ότι «από την άλλη, δεν είναι εύκολο να υπολογίσεις και να εκτιμήσεις την ψυχολογία του επενδυτή».

Ο Δημήτρης Χαϊλής της Olympia Securities υποστηρίζει ότι η ψυχολογία αποτελεί τον αποκλειστικό παράγοντα, (με τα οικονομικά δεδομένα να είναι στο περιθώριο), που έφερε σε αυτά τα επίπεδα το δείκτη. «Αν οι συνθήκες και οι εξελίξεις στο κυπριακό και την ενταξιακή πορεία συνεχίζουν να δικαιολογούν τη βελτίωση της ψυχολογίας του μέσου κύπριου πολίτη».

Ο Στέλιος Μπεκρής, γενικός διευθυντής στην SB Unigrowth αναφέρθηκε στη σημασία της ψυχολογίας στην αγορά του χρηματιστηρίου και στις προεκτάσεις που θα έχει τυχόν συνέχιση της σημερινής, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς. Όπως είπε ο κ. Μπεκρής, μια καλή ψυχολογία δημιουργεί με τη σειρά της κάποια γεγονότα, ενώ τώρα ενόψει και των ΕΠΕΥ, πιθανόν να ενθαρρύνει ορισμένους να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και συνεργασίες, γεγονότα που με τη σειρά τους, θα δημιουργήσουν – αλυσιδωτά - θετικά γεγονότα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη