You are here

Σημαντικά κέρδη στο χρηματιστήριο για αρκετές μετοχές

08/08/2018 06:51

Μεικτή είναι η εικόνα των αποδόσεων των μετοχών του FTSE τους πρώτους επτά μήνες του έτους με κάποιες μετοχές να καταγράφουν διψήφιες θετικές αποδόσεις και κάποιες άλλες αρνητικές αποδόσεις.

Το κυπριακό χρηματιστήριο μετά από αρκετά χρόνια ατονίας, άρχισε να κινείται εν μέσω των εξελίξεων στις τράπεζες με την εξαγορά της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, πράξη στην οποία εμπλέκονται και η Δήμητρα και Logicom.

Το κυπριακό χρηματιστήριο κατέγραψε το 2017 κέρδη μετά από επτά χρόνια καταγραφής απωλειών ενώ η ανοδική πορεία συνεχίζεται και το 2018.

Τα κέρδη του FTSE από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 11,33% και του γενικού δείκτη του ΧΑΚ 11,84%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Argus Stockbrokers, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του έτους που φθάνει το 63,64% σημειώνει η μετοχή της Salamis Tours. Η εταιρεία καταγράφει βελτίωση στα αποτελέσματά της το 2018 με τον κύκλο εργασιών της να παρουσιάζει σημαντική αύξηση 24%. Παρά τη μεγάλη άνοδο της, ο τζίρος της αφορά μόνο 3,1 χιλ. μετοχές μέσο όρο τους τελευταίους έξι μήνες.

Αύξηση 34,62% στην απόδοση σημειώνει και η μετοχή της K&G Complex παρά την αναμενόμενη μείωση των κερδών της. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να είναι μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Αυτό οφείλεται στις μειωμένες πωλήσεις της εταιρείας και στα ελαφρώς μειωμένα αποτελέσματα της συνδεδεμένης της The Cyprus Cement Public Company Ltd. Ο αριθμός των πράξεών της κατά μέσο όρο το τελευταίο εξάμηνο είναι 2,7 χιλ.

Κέρδη 27,62% σημειώνει η μετοχή της Logicom εν μέσω της ιδιαίτερα θετικής πορείας κερδών που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της Logicom αυξήθηκε κατά 94,2% το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 λόγω της διαγραφής της αρνητικής υπεραξίας της επένδυσης στη Δήμητρα Επενδυτική αλλά και του μεριδίου κέρδους για την περίοδο από την εν λόγω συνδεδεμένη εταιρεία. Ο όγκος συναλλαγών για τη Logicom ανέρχεται κατά μέσο όρο φέτος σε περίπου 11 χιλ. μετοχές την ημέρα.

Στα κέρδη ακολουθεί η Lordos Hotels (+24,05%) και η Ελληνική Τράπεζα (+22,695%).

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη €28,1 εκ. για το τρίμηνο του 2018 έναντι ζημιών €10,5 εκ. το τρίμηνο του 2017 λόγω της αύξησης των εσόδων της και τις λογιστικές αλλαγές που αφορούν τις προβλέψεις.  Η Τράπεζα έχει επωφεληθεί σημαντικά από τη συμφωνία εξαγοράς του καλού ενεργητικού του Συνεργατισμού.

Διψήφια κέρδη έχουν ακόμη οι μετοχές της Δήμητρας Επενδυτικής, Interfund, Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων και Alkis H Hadjikyriakos.

H μετοχή της Τρ. Κύπρου σημειώνει απώλειες 1,02% από τις αρχές του έτους.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν οι μετοχές της Woolworth και Stademos. Αρνητικές είναι και οι αποδόσεις των μετοχών των Pandora, Louis, Ermes, KEO και Βασιλικό.

Της Γεωργίας Χαννή