You are here

Σόλων Τρ.: H BOC έσωσε το ΧΑΚ

25/02/2004 18:36
Το ΧΑΚ σώθηκε από την παρουσία της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, εκτιμά ο πρόεδρος του Συγκροτήματος Σόλων Τριανταφυλλίδης. «Η Κύπρου έσωσε το Χρηματιστήριο», είπε χαρακτηριστικά ο κ Τριανταφυλλίδης, «διότι με την εισδοχή της μετοχής στη Σοφοκλέους δημιούργησε μία κινητικότητα στην Κύπρο η οποία δεν θα υπήρχε εάν η Κύπρου δεν έμπαινε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος της BOC, ο κύριος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την ελπίδα πως κατά το τρέχον έτος η Κύπρου θα πραγματοποιήσει κέρδη. Ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρέπεμψε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που θα γίνει σε λίγους μήνες όπου όπως είπε, «ελπίζω να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες», αποφεύγοντας πάντως για ευνόητους λόγους να αναφερθεί σε κάποιο ποσοστό ενδεχόμενου κέρδους. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την αισιοδοξία του Συγκροτήματος ότι οι σημαντικά αυξημένες επισφαλείς προβλέψεις του 2003 θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα το 2004, ο κύριος Τριανταφυλλίδης, τόνισε ότι κατά το 2003 υπήρξαν «αρκετά γενναιόδωρες προβλέψεις σε μια προσπάθεια» επεσήμανε «να καθορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο το σχετικό κόστος».

Εάν δεν συμβεί κάτι το εντελώς απρόβλεπτο (π.χ. μια καταστροφή) πρόσθεσε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτές οι προβλέψεις δεν πρόκειται να επαναληφθούν, «θα επανέλθουμε σε κανονικά επίπεδα», είπε.

Ερωτηθείς για τα σχέδια του Συγκροτήματος σε περίπτωση λύσης, ο πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε ότι το Συγκροτήματα έχει προχωρήσει σε κάποιο αρχικό σχεδιασμό και πλάνα, ωστόσο όπως υπογράμμισε θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το συνολικό πλαίσιο της λύσης. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το σχέδιο Άναν, ανέφερε ότι η Κύπρου το έχει μελετήσει «στο βαθμό που μπορεί να το μελετήσει» αφού όπως ανέφερε «ακόμη δεν έγιναν γνωστές όλες οι οικονομικές παράμετροι και επιπτώσεις του σχεδίου».

Τέλος αναφορικά με ενδεχόμενη επέκταση της BOC σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ο Σόλων Τριανταφυλλίδης ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας πως πάγιος στόχος του Συγκροτήματος είναι να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, εκεί όπου υπάρχει ελληνισμός.

Του Κυριάκου Κυριακίδη