You are here

SOS Καπράλου για φυγή ξένων επενδυτών

20/09/2007 12:51

• Αναγκαία η κατάργηση του φόρου συναλλαγών

• Πως σχολιάζει ο Γιώργος Κουφάρης


Με την ευκαιρία της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας MiFid στο ελλαδικό χρηματιστήριο από την 1η Νοεμβρίου 2007, ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος εκπέμπει sos για ενδεχόμενη φυγή ξένων επενδυτών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι τα έσοδα του ΧΑ θα μειωθούν σημαντικά σε περίπτωση που μεγάλο μέρος των συναλλαγών αρχίσουν να γίνονται εξωχρηματιστηριακά. «Ίσως είναι η ύστατη ευκαιρία να αλλάξει κάτι για το οποίο επιμένω εδώ και πολύ καιρό. Αναφέρομαι στην κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών. Ο φόρος αυτός αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία και σε κάθε περίπτωση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η Mifid δεν επιτρέπουν τέτοιες πρωτοτυπίες», είπε.

Ο κ Καπράλος είπε ότι η ύπαρξη φόρου κάνει το ΧΑ σαφώς μη ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες πλατφόρμες ή αγορές. «Δεν βλέπω λοιπόν με ποιό τρόπο θα εμποδίσουμε τους ξένους επενδυτές να μεταφέρουν τις συναλλαγές τους σε μια άλλη πλατφόρμα στο εξωτερικό, όπου δεν θα έχουν να καταβάλλουν το φόρο επί των συναλλαγών. Η Mifid ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου και πιστεύω ότι το θέμα της συγκεκριμένης φορολόγησης θα πρέπει μέχρι τότε να έχει λυθεί», υπογράμμισε.

Τις δηλώσεις Καπράλου σχολίασε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΧΑΚ Γιώργος Κουφάρης. Σύμφωνα με τον κ. Κουφάρη, με το MiFid το ΧΑΚ θέλει να λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. «Το αν θα καταργηθούν ή όχι οι φόροι συναλλαγών είναι στο χέρι του Υπουργείου Οικονομικών. Σίγουρα όμως σε σχέση με την Ελλάδα έχουμε άλλα πλεονεκτήματα, όπως το ότι δεν φορολογούνται τα κέρδη από το χρηματιστήριο», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ