You are here

Στην Αθήνα αύριο λειτουργοί ΧΑΚ για τρεις αγορές

16/03/2004 16:40

· Η Κοινή πλατφόρμα με το ΧΑΑ, θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη

· Δηλώσεις Άκη Κλεάνθους


Στην Αθήνα, θα βρίσκονται αύριο λειτουργοί του ΧΑΚ. Σε συνάντηση που θα έχουν με το Δρ Δημήτρη Τσιμπανούλη, θα μελετήσουν τις λεπτομέρειες των νομοθετημάτων που επεξεργάζεται ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας για τις τρεις νέες αγορές, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτό δήλωσε στη StockWatch ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ Άκης Κλεάνθους, ο οποίος σε μια παράλληλη εξέλιξη, τοποθετεί την έναρξη λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας (ΧΑΚ) με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση που το τελικό κείμενο είναι έτοιμο την ερχόμενη Παρασκευή, πρόσθεσε, τότε θα δοθεί για μελέτη και παρατηρήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σε περίπτωση που όλα πανε κατ’ ευχήν και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, μέσα στη μεθεπόμενη εβδομάδα θα σταλεί στη Γενική Εισαγγελία.

Mε το στρατηγικό σχεδιασμό τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με στόχο να καταστεί το ΧΑΚ ευέλικτο και ανταγωνιστικό, στο νέο περιβάλλον που καλείται να λειτουργήσει, σημείωσε ο κ. Κλεάνθους, προσθέτοντας πως η στρατηγική πορεία που θα στοχεύσει είναι «η συνεργασία με χρηματιστήρια της περιοχής, συνεργασίες που εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της βιωσιμότητας του ΧΑΚ, με αποκορύφωμα τη χρήση κοινής πλατφόρμας, η οποία θα διασφαλίζει τα κεφάλαια που τοποθετούνται στην περιοχή».

Κοινή πλατφόρμα ΧΑΚ – ΧΑΑ

«Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πως η άσχημη περίοδος για τις εταιρείες έχει παρέλθει, με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει αποσβέσει τις ζημιές και στη συνέχεια, αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν «καθαρά κέρδη» (operating net profit)», δήλωσε στη StockWatch ο Πρόεδρος του ΧΑΚ ερωτηθείς για το χρόνο εφαρμογής της κοινής πλατφόρμας του ΧΑΚ με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Διευκρινίζοντας πως τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας, ο κ. Κλεάνθους δήλωσε στη StockWatch ότι εξ αντικειμένου θα αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων. Τόνισε ωστόσο πως «με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πως η άσχημη περίοδος για τις εταιρείες έχει παρέλθει, με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει αποσβέσει τις ζημιές και στη συνέχεια, αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν «καθαρά κέρδη» (operating net profit)»

«Εξ αντικειμένου», πρόσθεσε, τοποθετείται η κοινή πλατφόρμα το Σεπτέμβριο, αφού τώρα θα γίνει η εναρμόνιση της νομοθεσίας που αφορά το Κεντρικό Μητρώο, της διαδικασίας ανοίγματος λογαριασμών για τους ελλαδίτες επενδυτές κ.α. Παράλληλα, συνεχίζονται κανονικά οι επαφές με το ΧΑΑ για τα τεχνικά ζητήματα όπως π.χ. η σε βάθος μελέτη και επεξεργασία για το κόστος και των συστημάτων που θα αξιοποιηθούν κ.λ.π.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ, το «timing» για την εφαρμογή της κοινής πλατφόρμας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για κάθε «επιχειρηματική απόφαση». Υπενθύμισε μάλιστα, ότι στον αρχικό στρατηγικό σχεδιασμό, προβλεπόταν η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας ΧΑΚ – ΧΑΑ στο 2005 και μάλιστα με το dual listing. Λύση που εγκαταλείφθηκε λόγω, μεταξύ άλλων, και του «απαγορευτικού κόστους» αλλά και των νέων δεδομένων που στο μεταξύ προέκυψαν.

Του Κυριάκου Κυριακίδη